[H’VELD-G’DAM] Er is veel geschreven over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45. Echter, er ontbrak een overzichtelijk beeld van de vele gebeurtenissen die daar in deze donkere bladzijde van de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden, vinden initiatiefnemers Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam. Daarom vonden zij het tijd worden om hierin verandering te brengen.
Bij het Biesboschmuseum in Werkendam en in Geertruidenberg worden vrijdag twee monumenten onthuld, die herinneren aan de zogeheten broodcrossings uit mei 1945. In de nacht van 19 op 20 mei 1945 vertrok een schip uit Geertruidenberg naar het Zuid-Hollandse Hardinxveld, met aan boord 13.000 broden, vertelt Henk Kruithof. Het was brood voor de hongerende bevolking aan de overkant. Een schip met brood laten varen kon vorig jaar door corona niet doorgaan.
Twee reusachtige menselijke figuren zoeken overduidelijk steun bij elkaar. Samen kijken ze uit over het water van de Biesbosch. Samen wachten ze op het einde en samen hopen op betere tijden. “Het is een beeld wat mij raakt”, zegt Femke Klein directeur van Brabant Remembers. “Ja, ze zoeken steun bij elkaar en vinden die ook. Ze hebben een soort hoop dat het eindigt, maar als ik ernaar kijk denk ik dat het nooit eindigt.”
Het is waterkoud in de Biesbosch op 25 januari 2020. Met de temperatuur valt het echter wel mee in vergelijking met vijfenzeventig jaar geleden. Gedurende de winter van 1944-1945 vroor het maar liefst van 23 december tot 31 januari. Tijdens ijskoude nachten voeren verzetsmensen die winter in roeiboten en kano’s door het doolhof van vaargeulen en kreken van de Biesbosch om belangrijke berichten en personen van bezet naar bevrijd gebied over te brengen en medicijnen mee terug te nemen. Deze overtochten, liniecrossings genoemd, worden, naast verschillende andere onderwerpen, belicht in de tijdelijke expositie “De Biesbosch 75 jaar bevrijd” in het Biesboschmuseum in Werkendam.
Brigade-generaal John Winthorp Hackett raakt in september 1944 zwaargewond bij de Slag om Arnhem. Hij wordt naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. De Duitsers weten Arnhem in handen te houden en dus ligt Hackett achter vijandelijke linies. Gevaarlijk, want als de Duitsers erachter komen, zullen ze hem op z’n minst gevangennemen en verhoren en misschien wel ergere dingen met hem doen.
In het Biesboschmuseum is zaterdag de expositie Biesbosch 75 jaar bevrijd geopend. Topstuk van de oorlogstentoonstelling is een originele kano die gebruikt is door een liniecrosser. De kano is één van de weinige kano’s die bewaard is gebleven uit die periode. Het is een kano met een litteken.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright