Stolpersteine / Struikelstenen
voor
* Carolina Haguenauer-Karels, geboren 1871, vermoord 10 september 1943, Auschwitz.
* Léonard Salomon, geboren 1903, vermoord 7 mei 1943, Sobibor.
Carolina Haguenauer-Karels was de tante van Léonard Salomon.
Carolina's ouders stierven voor WO1. Van haar broers en zussen heeft één zus WO2 overleefd (Rosalie Salomon-Karels), maar Rosalie's zoon Léonard Salomon, hierboven, niet. Carolina's andere zus, Bertha, werd vermoord in Sobibor. Er is geen informatie gevonden over de echtgenoot van Carolina, Nathan Haguenauer. Hun dochter, Meta Charlotta van Zuiden-Hagenauer die in Groningen woonde, werd in 1944 in Auschwitz vermoord samen met haar eigen man, Maurits van Zuiden.
Léonard Salomon had een textielwinkel aan de Grote Gracht in Maastricht. Zijn vrouw was niet joods, maar er werd geen andere informatie over haar gezien. Een van hun zonen, Emile, groeide op bij de familie Driesma, die naast de textielwinkel van Léonard een slagerij had. Hun andere zoon, Jackie, werd opgevoed door de moeder van Léonard, Rosalie Salomon-Karels.
Léonard zat waarschijnlijk in het verzet. Hij stopte regelmatig in de leerwinkel van de familie Isaack (zie stolpersteine op [towid] 80601, Grote Gracht 43 [/ towid]) en werd in 1942 samen met de familie Isaack gearresteerd en naar Westerbork gebracht. Léonard werd een maand later vrijgelaten - misschien omdat zijn kinderen maar half joods waren. Een paar maanden later werd hij opnieuw gearresteerd en zat hij bijna 7 maanden vast in Westerbork. Op een dag in mei 1943 hoorde hij dat hij de volgende dag naar het oosten zou worden verscheept en hij schreef een afscheidsbrief aan zijn zonen. Toen gooide hij vanuit de trein een kaart voor hen die ze ook ontvingen: "Ik hoop het beste voor jullie ik zal moed houden en altijd aan jullie denk en jullie vader is altijd in het hart bij jullie ...." [I hope het beste voor jou. Ik zal moed vatten en altijd aan je denken en je vader is altijd bij je in je hart ...]. Hij werd vermoord op dezelfde dag dat hij in Sobibor aankwam.
De vader van Léonard Salomon stierf voor WO1 en zijn moeder Rosalie Salomon-Karels (de zus van Carolina) overleefde WO2. Zijn zus, Mathilda Drielsma-Salomon, overleefde tot 1998. Zijn twee broers, Max (Marcus) en Louis, werden echter vermoord - zie hun stolpersteine op [towid] 80599, Alexander Battalaan 45b in Maastricht [/ towid].
De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.
Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.
In Maastricht zijn op 04-05-2015 hier 2 Stolpersteine gelegd voor:
Carolina Haguenauer-Karels
Léonard Salomon.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!