TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Kerklaan 3 (nu Kerklaan / Kerkplein)

Stolperstein / Struikelsteen

Op 07-04-2014 is in Bedum hier één Stolperstein gelegd voor:

* Rink Klaver, geb. 1918, gearresteerd 25.4.1944, gedeporteerd 1944 uit Amersfoort, omgebracht 27.5.1945, Zwickau.

Rink Klaver is geboren in Bedum. Als landarbeider trouwde hij in mei 1937 met Gesina Hekkema, dienstmeid. Ze kregen één kind: in datzelfde jaar werd dochter Grietje geboren.

Op 25 april 1944 was Rink Klaver op weg naar zijn werk toen hij werd gewaarschuwd voor een grote nazi-razzia. Hij keerde terug naar huis, maar werd daar door Duitse soldaten opgepakt en de volgende dag op transport gesteld naar kamp Amersfoort. In juli werden hij en andere gevangenen naar het oosten verplaatst naar Duitsland. Hij werd naar Merseburg gebracht, een stad ten noorden van de grote chemische en synthetische oliefabriek van IG Farben Leuna-Werke in Leuna. Mogelijk maakte hij daar deel uit van de slavenarbeid.

De Stolperstein toont de plaats van overlijden van Rink Klaver in Zwickau. Andere bronnen - waaronder een document uit 1946 in het Nederlands Open Archief - tonen het als Zwenkau, ten noorden van Zwickau en aan de rand van Leipzig.

Groningen 4045 noemt Zwickau. De website geeft (helaas zonder bronvermelding) wat meer informatie over zijn leven na zijn deportatie uit Amersfoort. Hij werd naar de werkkampen in Schkopau, Lippenberg [andere bronnen zeggen Lippendorf] en Peres gebracht. Volgens Groningen 4045 overleefde Rink Klaver de bevrijding op 18 april van kamp Alpenrose in Peres, maar geen tyfus. Hij stierf op 27 mei 1945 in Zwickau. Hij was 27.

Een foto van Rink Klaver is hier te zien.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)