TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument op de Dam Amsterdam

4 mei 1956 word het Monument onthuld door Koningin Julliana. De bouw heeft een klein half jaar geduurd en rond de 400.000 gulden gekost. Het Monument is geplaatst op de Dam vlak tegenover de Bijenkorf en het Hotel Krasnapolski. Het bouwwerk is 22 meter hoog, gemaakt van beton en van travertijn en geplaatst op een vierkant voetstuk.

Om het Monument staat aan de achterzijde een lage halfronde gedenkmuur.
Op de gedenkmuur staat een tekst geschreven door de dichter A.Roland Holst:

Nimmer, van erts tot arend, was enig schepsel vrij onder de zon, noch de zon zelve, noch de gesternten. Maar geest brak wet en stelde op de geslagen bres de mens. Uit die eersteling daalden de ontelbaren. Duchtend zijn hoge blik deinsden hun zwermen binnen de wet terug en werden volken en stonden elkander naar het leven, onder nachtgewolkten verward treurspel, dat wereld heet. Sindsdien werd geen mens vrij dan ontboden van boven zijn dak, geen volk dan beheerst van boven zijn torens. Blijve ons dat bij, verlost als we werden uit het schrikbewind van een onderwereld. Niet onbeheerst, doch enkel beheerst van boven de wereld blijft vrijheid ons deel.

Tevens staat er op het Monument een Latijnse tekst geschreven door dr. J.P. Meerwaldt, de vertaling luid:
Hier, waar het hart des vaderlands is, moge het herinneringsteken, dat de burgers in het binnenste hunner harten dragen, schouwen tot de sterren gods.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ivo vd Akker
  • Foto's: Cheapskatetravel.nl

52.372804, 4.893747

Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

19apr

Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam is dit jaar minder publiek welkom en alle bezoekers worden gefouilleerd. Dat hebben de burgemeester van Amsterdam en de politie samen besloten.

Lees meer

Waardering en kritiek voor herdenken slachtoffers koloniale oorlog Indonesië

mei2022

Waardering en kritiek voor herdenken slachtoffers koloniale oorlog Indonesië

Het zal niet iedereen opgevallen zijn, maar de Nationale Herdenking in Amsterdam week gisteren op één belangrijk punt af van die in alle voorgaande jaren. Voor het eerst werden de slachtoffers genoemd, ook de Indonesische, die omkwamen of vermoord werden tijdens de koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde.

Lees meer