Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam is dit jaar minder publiek welkom en alle bezoekers worden gefouilleerd. Dat hebben de burgemeester van Amsterdam en de politie samen besloten.
Het zal niet iedereen opgevallen zijn, maar de Nationale Herdenking in Amsterdam week gisteren op één belangrijk punt af van die in alle voorgaande jaren. Voor het eerst werden de slachtoffers genoemd, ook de Indonesische, die omkwamen of vermoord werden tijdens de koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde.
In Amsterdam was net als vorig jaar door het coronavirus bijna niemand welkom. Alleen een kleine groep genodigden mocht op de Dam aanwezig zijn.
Hij vindt het ‘geweldig’ en zegt zich ‘zeer vereerd’ te voelen. De 97-jarige oud-verzetsstrijder Roelf Wolterink legt komende dinsdagavond de derde krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. „Jammer dat de Dam opnieuw leeg is, maar het zal een emotioneel moment voor mij zijn.’
Al 65 jaar is het Monument op de Dam het middelpunt van de Nationale Dodenherdenking. Elke 4 mei is de rijzige zuil op zijn concentrische verhoging het toneel van kransleggingen, de Taptoe en twee minuten stilte.
De historische toespraak van koning Willem-Alexander bij de Nationale Dodenherdenking is vol lof ontvangen.
De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar door, maar dan zonder publiek, maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandagavond bekend. Ook de veertien bevrijdingsfestivals zijn officieel afgelast.
Het Nationaal Monument op de Dam is toe aan onderhoud. Wat weet u eigenlijk over de Dam en het monument?
Net als op de Dam in Amsterdam zijn vrijdagavond ook op andere plaatsen in Nederland de oorlogsslachtoffers herdacht. Onder meer op de Waalsdorpervlakte in Den Haag en in Madurodam was het om 20.00 uur twee minuten stil.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn vrijdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De minister-president is zaterdag 5 mei aanwezig bij de 5 mei-lezing in Leeuwarden en ontsteekt aansluitend op Befrijdingsfestival Fryslân het Bevrijdingsvuur. De Koning en Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding.
De Nationale Dodenherdenking vindt al sinds lange tijd elk jaar plaats op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, vooraf gegaan door een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Jaarlijks wonen ongeveer 20.000 mensen de herdenking bij op de Dam, miljoenen volgen het op de TV. Hoewel het al 65 jaar geleden is dat de Duitse bezetter op 5 mei in Hotel de Wereld in Wageningen capituleerde, blijft het draagvlak voor Dodenherdenking groot.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright