TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 389: Operatie Mallard

Operatie Mallard
De provincie Zeeland en Vlaanderen speelden een sleutelrol aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Van 4 september tot 8 november 1944 vond hier de Slag om de Schelde plaats met als doel de haven van Antwerpen in gebruik te kunnen nemen. Na een succesvolle opmars van de Tweede Canadese Infanteriedivisie over Zuid Beveland als onderdeel van operatie Vitality, raken zij verwikkeld in een bittere strijd om de Sloedam.

Om het vastgelopen offensief van de Tweede Canadese Infanteriedivisie op de Sloedam te ondersteunen, wordt besloten de Duitse eenheden aan de Walcherse zijde te verrassen door een nachtelijke aanval over het water en de modder van het Sloe. Gedurende de nachtvan donderdag 2 op vrijdag 3 november 1944 steken Schotse soldaten van het 6de bataljon. De Cameronians met bootjes het water over en daarna de slikken van het Sloe; 2 kilometer ten zuiden van de dam. Deze geheime aanval, codenaam operatie Mallard, is succesvol. De Duitsers verwachten de geallieerden hier niet en moeten zich terugtrekken. Op de Sloedam wint de Tweede Canadese infanteriedivisie hierdoor terrein en op 5 november geven de Duitsers zich gewonnen.

Audiospot - Operatie Mallard



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze