TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 219: Thorn in de frontlinie

Thorn in de frontlinie
De geallieerde opmars komt tot stilstand als Operatie Market Garden mislukt. De zwaar onderbezette Belgische Brigade Piron probeert met man en macht een strook land van 20 kilometer te verdedigen: het kanaal Wessem-Nederweert is lastig te nemen door taaie Duitse weerstand.

De sector tussen Thorn en Ell (in het westen), leunend tegen het Kanaal Wessem-Nederweert werd in september-medio november bevrijd door Belgische (en Luxemburgse) soldaten, de Brigade Piron die deel uitmaakte van het Achtste Britse Legerkorps. Het was een zelfstandige brigade genoemd naar haar eerste commandant kolonel Jean-Baptiste Piron en bestond uit militairen die waren ontkomen aan de Duitse omsingeling van het Britse Expeditieleger in 1940. De slechts 1.400 man tellende Belgisch-Luxemburgse Brigade Brigade Piron moest in Midden-Limburg een front verdedigen van pakweg twintig kilometer breed tussen Ell en Heppeneert. Een frontlijn waar normaliter een hele divisie van 13.000 man op ingezet zou worden.

In dit gebied was de 7e Fallschirmjägerdivisie onder leiding van generaal Erdmann actief. De onderbezette Brigade Piron was hier nauwelijks tegen opgewassen. De Duitse troepen legden versterkingen aan langs het kanaal Wessem-Nederweert en zetten Limburgse dwangarbeiders in om loopgraven en schuttersputten te graven. Voor de bevrijding door de geallieerden werd Thornbezet door een bataljon Fallschirmjäger gesteund door een compagnie van de Waffen SS-Landsturm Nederland. Ze hielden razzia’s in het Witte Stadje.

Thorn werd op 25 september bevrijd en lag daarna in de frontlinie. De situatie was in die periode zo gevaarlijk dat de burgerbevolking alsnog moest evacueren; op 6 november verlieten 1.500 van de 1.850 inwoners het dorp. Het lukte uiteindelijk de Britten die de Brigade Piron op 16 november afloste, om de Duitse strijdkrachten definitief uit te schakelen.

Audiospot - Thorn in de frontlinie



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden