TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 216: Weergaloze vernieling

Weergaloze vernieling
Het is de vroege ochtend van 30 september 1944. Gisteren heeft de Duitse bezetter de schippers in de haven van Maasbracht bevolen om hun vaartuigen per vandaag te verlaten. Al snel wordt duidelijk waarom. Duitse Sprengkommando’s gaan systematisch alle 240 schepen in de haven één voor één tot ontploffing brengen…

In september 1944 liggen er circa 240 schepen in de haven van Maasbracht. Schippers hebben hier met hun gezinnen een schuilplaats gevonden. Varen over de Maas is te gevaarlijk geworden.
De Geallieerden hebben al meerdere keren schepen op de Maas vanuit de lucht onder vuur genomen. Zij gaan ervan uit dat elk schip dat nu nog vaart een militair transport van en voor de Duitsers kan zijn. De Duitse bezettingsmacht in Maasbracht heeft dan wel bevolen om de haven te verlaten en naar het noorden te varen, maar geen enkele schipper die daar gehoor aan geeft. Er is immers toch geen vracht meer te vervoeren en het risico van beschietingen vanuit de lucht is te groot.

Op hun beurt zijn de Duitsers in Maasbracht bang dat grote aantallen schepen in geallieerde handen kunnen vallen. Ze blokkeren de ingang van de haven door twee schepen tot zinken te brengen. Daarmee kunnen de andere schepen niet meer uitvaren en dus ook niet tegen hen gebruikt worden, is de redenering.

Maar de Duitse bezetter is niet helemaal zeker van zijn zaak en neemt op 29 september 1944 een doldriest besluit met grote gevolgen. Alle schippers worden gesommeerd om hun schepen de volgende dag te verlaten. Daarom gaan in de vroege ochtend van 30 september steeds meer gezinnen aan wal met slechts enkele bezittingen die ze kunnen meenemen.

Al snel klinken de eerste ontploffingen. Duitse Sprengkommando’s beginnen die dag systematisch alle schepen op te blazen, zelfs rond Maastricht en op het Julianakanaal. Een vreedzame ongevaarlijke armada gaat ten onder…

Audiospot - Weergaloze vernieling



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze