TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 206: Drama op de Maas

Drama op de Maas
Op 11 november 1944 vindt een veerongeluk plaats in Kessel. Zeven Belfeldenaren worden door Duitse militairen gedwongen om over te steken met het veer. De veerman weigert mee te werken: de veerpont is verkeerd geladen, vol water gelopen en zwaar overbelast. Maar bevel is bevel. Het veer kapseist en zinkt. Man en paard verdrinken in rivier de Maas.

De provincie Limburg speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier begon de bevrijding van Nederland, die gepaard ging met felle gevechten tussen de geallieerde en Duitse strijdkrachten. Ook startte hier de doorbraak naar Duitsland: het Rijnlandoffensief. Tijdens de opmars richting Duitsland werden verdere delen van Zuid-Limburg bevrijd.

De rivier de Maas heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de laatste oorlogsjaren. Op 21 juli 1944 stort een Britse bommenwerper neer in de Maas nabij Reuver en Kessel. Een dramatische gebeurtenis die in de winter datzelfde jaar wordt gevolgd door een nieuwe ramp op bijna dezelfde plek. Op 11 november staan de geallieerden aan de rand van het dorp Meyel en op die dag voltrekt zich een drama op de Maas tussen Kessel en Reuver. Door de onkunde van Duitse militairen die belast zijn met de overtocht van oorlogsmaterieel en proviand kapseist en zinkt de veerpont met aan boord vijftien mannen. Hiervan overlijden dertien personen waaronder de zeven burgermannen uit Belfeld. Twee Belfedenaren, Kuüb Naus en Kuüb Reinders zijn nooit meer teruggevonden. Ook acht Duitse soldaten maakten deze fatale overtocht mee. Van hen wisten er twee de ramp te overleven. De slachtoffers uit Belfeld: Marinus (Tinus) Derks (45), Godefridus (Frits) Linssen (35), Pierre Gielen (35), Gerrit van Eyk (30) en P.Gielen (42) zijn naderhand begraven op het Kerkhof in Belfeld.

Werner Portinecke (43) was een van de zes Duitse slachtoffers die in die nacht omkwamen. Zeventig jaar later is een oorlogsgedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama op de Kesselse Maas.

Audiospot - Drama op de Maas



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden