Toneel van een mislukte vluchtpoging
Hier, in een van de meest westelijke puntjes van Duitsland, stond tot 1972 een boswachterswoning. Deze woning is voor veel Joden de deur geweest naar de vrijheid. Zij werden hier immers kort opgevangen en naar de andere ‘oever’ geholpen door boswachtersvrouw Luise Rausch. Zonder medeweten van haar man Gustav.
Direct na de boycotmaatregelen tegen Joodse winkels in april 1933 kwam de eerste vluchtelingenstroom van Joden uit Duitsland op gang. Door de visumvrijheid was het voor Duitsers aanvankelijk eenvoudig om de grens over te steken. De gewelddadige Kristallnacht in november 1938 zette de situatie echter op scherp. Nu was het voor iedereen duidelijk dat er in Duitsland voor Joden geen toekomst meer was, en er kwam een massale vluchtelingenstroom op gang. Ongeveer 10.000 vluchtelingen probeerden de grens naar Nederland over te steken – ook de grens bij Kranenburg.
Langs de meer dan 500 km lange ‘groene’ grens, die moeilijk te controleren was, waren er voldoende weggetjes en sluiproutes om heimelijk de grens over te steken.
Omdat de pogingen tot ‘illegale Joodse emigratie’ nog steeds toenamen, nam de Gestapo Düsseldorf op 31 maart 1939 verdere maatregelen om de vluchtpogingen ‘versneld en definitief te voorkomen’. Voortaan moesten niet alleen de Joden ‘in hechtenis ter bescherming van de staatsveiligheid’ genomen worden, maar ook de personen ‘die Joden hielpen om daar een persoonlijk voordeel uit te halen’.
Een spectaculaire vluchtpoging vond eind januari 1939 aan de grens bij Wyler/Beek plaats. Hierbij was Luise Rausch betrokken, de vrouw van de boswachter van Nergena-Süd in Grafwegen. Luise liep in een val en werd gearresteerd vanwege het bieden van hulp bij het illegaal oversteken van de grens. Ze zat bijna zeven maanden in de gevangenis.
Audiospot - Toneel van een mislukte vluchtpoging
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!