TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 091: Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement

Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement
Het is 7 februari 1945: de vooravond van het geallieerde offensief onder codenaam Operation Veritable. Kleef, dat al eerder in de oorlog met zware bombardementen te maken heeft gehad, wordt opnieuw gebombardeerd. De Bovenstad wordt zwaar getroffen. De burgerbevolking is al grotendeels geëvacueerd. In de stad bevinden zich soldaten, leden van de Hitler-Jugend, brandweerlieden en vele Oekraïense dwangarbeiders. Honderd van hen zitten opgesloten achter tralies in de gevangenis aan de Krohnestraat en overleven de aanval niet.

Het Britse plan voor een groot offensief vanuit Nijmegen richting Wesel werd begin 1945 hervat. Op 8 februari zou Operation Veritable van start gaan. Op 7 februari, letterlijk op de vooravond van die operatie wordt Kleef opnieuw zwaar gebombardeerd.

Dit keer wordt vooral de Bovenstad zwaar getroffen. De burgerbevolking is in principe geëvacueerd, maar in de stad bevonden zich nog onder meer soldaten, leden van de Hitler-Jugend (van wie er een aantal omkwamen in een kelder onder het voormalig huis van de schoenfabrikant Gustav Hoffman) en brandweerlieden. Bovendien zaten die nacht veel dwangarbeiders uit de Oekraïne opgesloten in cellen in de gevangenis aan de Kronestrasse. Zij waren de afgelopen tijd ingezet bij het bergen van lijken van het eerste grote bombardement, bij het puinruimen en bij het aanleggen van verdedigingswerken. In deze nacht kwamen ongeveer honderd van deze dwangarbeiders op tragische wijze in de cellen om het leven. Ze liggen begraven op de Kriegsgräberstätte die veel meer is dan alleen een soldatenkerkhof. Dit in 1950 ingewijde kerkhof was bedoeld als centrale begraafplaats voor alle oorlogsslachtoffers uit het gebied Kleef met inbegrip van burgers.

Audiospot - Opgesloten dwangarbeiders gedood bij bombardement



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jos Birx

51.79227, 6.090621