TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 090: Kleef verwoest

Kleef verwoest
September 1944: na de mislukking van Operatie Market Garden plant de Britse veldmaarschalk Montgomery Operatie Gatwick om vanuit Nijmegen alsnog door te stoten naar het Ruhrgebied. Op 7 oktober voeren geallieerde bommenwerpers een luchtaanval op Kleef. Het historische centrum wordt verwoest en er vallen honderden burgerslachtoffers. Operatie Gatwick is dan net uitgesteld en wordt later vervangen door operatie Veritable.

Als duidelijk wordt dat het doel van Operatie Market Garden (de verovering van Arnhem op de rechter oever van de Rijn om vandaar door te kunnen stoten naar het Ruhrgebied) niet zal worden bereikt, moeten de geallieerden met een nieuw plan komen. De Britten onder leiding van Bernard Montgomery planden nu Operatie Gatwick, waarbij vanuit Nijmegen over de zuidoever van de Rijn naar Wesel moest worden doorgestoten. Daar zou de Rijn overgestoken worden, richting Ruhrgebied.

Vanaf 22 september 1944 werd de regio Kleef zwaar onder vuur genomen door geallieerde bommenwerpers. Op zaterdagmiddag 7 oktober volgde een groot bombardement met Lancaster- en Halifaxtoestellen op Kleef en vervolgens op Emmerik. Niet alleen de schade in de binnenstad was zeer groot, ook vielen er veel slachtoffers waaronder meer dan 500 burgers.

Dit bombardement, dat de historische binnenstad van Kleef inclusief de Schwanenturm vernietigde, staat in deze stad symbool voor de hele oorlog. Op het moment waarop het plaatsvond, was Operatie Gatwick net uitgesteld en later vervangen door operatie Veritable.

Audiospot - Kleef verwoest



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze