Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport plaats van gevangenen vanuit Kamp Vught naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Vrijdag werd daar in Vught bij stilgestaan. Onder de aanwezigen was Catherine Keyl. Haar vader was een Joodse verzetsstrijder die verbleef in beide kampen. “Mijn vader vertelde mij dat in kamp Sachsenhausen, iedere dag iemand werd opgehangen.
Oorlogsmonumenten zijn niet alleen een gedenkplaats. Het zijn ook plekken waar bezoekers samen onder ogen kunnen zien waartoe mensen in staat zijn op hun slechtste momenten. En plaatsen om te bedenken waar mensen op hun beste momenten de kracht voor kunnen vinden. Herdenken moet nooit blijven steken in zwart-witdenken over 'goed' en 'fout'. Dat zei minister van Staat Piet Hein Donner, president van de Oorlogsgravenstichting, vrijdag bij de drukbezochte Sachsenhausen-herdenking in Vught.
In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was een van de laatste grootste transporten vanuit het vlak na Dolle Dinsdag in grote haast ontruimde Kamp Vught. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven.
VUGHT - Vanaf het Vughtse Raadhuis vertrekt vrijdag 7 september een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark, om de deportatie van duizenden gevangen van Kamp Vught te herdenken. Met toespraken, muziek, kransleggingen en stilte worden de slachtoffers herdacht.
In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks deze data vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats in Vught. Een van de sprekers is historicus Hans Blom, oud-directeur van het NIOD. De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank, het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en de Gemeente Vught.
Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen van concentratiekamp Vught naar KZ Sachsenhausen plaats. Omstreeks deze data vindt daarom ieder jaar de herdenking van de slachtoffers van KZ Sachsenhausen in de gemeente Vught plaats. Het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) nodigt belangstellenden uit om de Sachsenhausen-herdenking in Vught, dit jaar op vrijdag 8 september bij te wonen. De herdenking wordt wederom georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Basisschool de Springplank uit Vught en het COVVS. De Gemeente Vught faciliteert de herdenking.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright