TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Zele

Het oorlogsmonument te Zele herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Het werd aanvankelijk opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule
en feestelijk onthuld op 15 juli 1923.

Op een perkje aan het station staat een granieten sokkel met aan de voorzijde het opschrift "AAN ONZE HELDEN/ 1914/ 1918".
Centraal een levensgroot bronzen beeld van de vredesmaagd met lauwerkrans en het zwaard der overwinning in de linkerhand en een olijftak, symbool van de vrede, in de rechterhand.
Daaronder het gemeentewapen en een bronzen reliëf met de voorstelling van de gemeente Zele, aan weerszij geflankeerd door marmeren panelen met de namen van gesneuvelde soldaten.
Aan het voetstuk een fraai figuratief bronzen beeld van een stervende soldaat.

Achterzijde "AAN ONZE/ MARTELAREN" boven de namenlijsten van de burgerlijke slachtoffers (gefusilleerden en opgeëisten).
Centraal een bronzen reliëf dat de zware arbeid en het lijden van de opgeëisten symboliseert; onderaan gesigneerd "A.D.Beule".

In 1948 werd het monument zijwaarts vergroot door de toevoeging van twee arduinen panelen met de namen van burgerlijke en militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met op de hoek een bronzen gestrikte lauwerkrans.



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge (1, 2, 3), Marie-Christine Vinck (4, 5)