TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kogelinslagen Noorderhaven 50

Tijdens de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 is er zwaar gevochten om de bezetter te verdrijven. Sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar.

13 april 1945, in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de commandant uren in de smederij op de hoek van de Zoutstraat (Groninger Rotterdammer Stoomboot Maatschappij) aan de telefoon zitten wachten op de beslissing van hoger hand wat er met de schepen in de Noorderhaven moest gebeuren. Rond 06:00 uur krijgt de commandant het bevel om de schepen tot zinken te laten brengen. De "Gruno" de vrachtboot van de G.R.S.M. word dwars in de vaart gelegd. De Duitsers hadden explosieven in het ruim aangebracht. Met deze explosieven werden er drie a vier gaten in de romp geslagen. De boot liep vol met water en zonk. De bedoeling hiermee was om de vaart naar het Reitdiep te stremmen. Dit mislukte. De boot zonk en de doorgang naar het Reitdiep bleef open. De "Kathe" een sleepboot van J. Pleizier uit Delfzijl onderging hetzelfde lot. Hierna volgden er nog meer schepen in de Noorderhaven. De Hunze V werd tot zinken gebracht door het aanbrengen van een springlading in het voorruim. De explosie veroorzaakte twee grote gaten. "Schade die schone Schiffe" had de Duitse commandant na afloop gezegd. Hij zette zijn schuldgevoelens aan de kant door te zeggen "Befehl ist Befehl". De dertig Duitsers die de schepen tot zinken hadden gebracht werden opgesteld en hierna macheerden ze af richting de Hofstraat. Niet lang hierna hadden de Canadezen de Noorderhaven bereikt.

Het oostelijke gedeelte van het plantsoen werd aangeduid als Lincoln I door de Canadezen. Hierbij werden ze geconfronteerd met de zeer verraderlijke 20mm FLAK vanaf de overkant van de Noorderhaven. Na de bezetting van Lincoln I konden de C-enD- compagnieën Lincoln II binnenvallen. Dit was het gebied rondom de Ossenmarkt en Guyotplein. Vanuit de Zoutstraat nemen sluipschutters van Le Regiment de Maisonneuve de Duitsers onder vuur die zich aan de overkant, de Noorderhaven zz, in pakhuizen bevinden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bert Deelman, Joël Stoppels
  • Foto's: Bert Deelman