TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 160: Het pak van Achtmaal

Het pak van Achtmaal
Achtmaal wordt op 27 oktober 1944 bevrijd door de Amerikaanse 104e Infanterie Divisie, bijgenaamd de Timberwolves. De soldaten van deze divisie maken hun eerste gevecht mee en ervaren hoe sluw de Duitsers opereren. In Achtmaal krijgt de commandant een bijzonder pakket in handen.

Op 20 oktober 1944 gingen de 4e Canadese Pantserdivisie, de 49e Britse Infanterie Divisie, de 104e Amerikaanse Infanterie Divisie en de 1e Poolse Pantserdivisie over een breed front in de aanval in West-Brabant. Deze operatie kreeg de naam Suitcase. Het doel was om de Canadezen die naar Zeeland oprukten op de flank te dekken en om de Duitse troepen uit West-Brabant te verdrijven.

De Amerikanen van de 104e Infanterie Divisie, bekend onder de naam Timberwolves, trokken ten zuiden van Achtmaal de Nederlandse grens over. Voor de Amerikaanse soldaten was dit hun eerste gevecht. Luitenant-kolonel Kelleher werd in Achtmaal benaderd door veldwachter Lambertus Vermeer, lid van de ondergrondse. Hij overhandigde Kelleher een pakket met inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken dat zeer bruikbaar bleek te zijn.

Achtmaal werd op 27 oktober 1944 door de Timberwolves bevrijd.

Audiospot - Het pak van Achtmaal



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze