TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 156: De Driesprongkerk

De Driesprongkerk
Op 28 oktober 1944 staat hier nog de imposante kerk van Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad. Een Duits Sprengkommando plaatst springladingen om te voorkomen dat de oprukkende Polen de toren zullen gebruiken als observatiepost. Ondertussen schuilen er 52 angstige mensen in de kelder onder de kerk.

Duitse Sprengkommando's bliezen dikwijls hoge gebouwen op als hun troepen zich moesten terugtrekken voor de geallieerde opmars. Ook de kerk die ooit op deze plek stond, onderging dit lot. Men wilde voorkomen dat de tegenstander de toren zou gebruiken als uitkijkpost. Vandaar dat ook andere hoge gebouwen als watertorens en molens er vaak aan moesten geloven.

De kerk die op deze plek stond werd echter opgeblazen zonder enige waarschuwing vooraf, terwijl er in de schuilkelder onder de kerk 52 angstige mensen zaten. Niemand wist of er nog meer explosies zouden volgen en wat er dan zou gebeuren. Een enorme stofwolk sloeg naar binnen en iedereen moest onmiddellijk de kelder uit.

Het Sprengkommando was al spoorloos verdwenen en had zich niets aangetrokken van de angstige Bredase burgers in de kelder.

Audiospot - De Driesprongkerk



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Dick de Bruijne

51.595265, 4.808138