TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 153: Verlangen naar vrede

Verlangen naar vrede
Felle gevechten in en om Nispen gaan vooraf aan de bevrijding. Als het op 26 oktober 1944 eindelijk zover is, zijn er vele slachtoffers gevallen, onder militairen én burgers. In Nispen heeft men dan al het plan opgevat een symbool voor de vrede op te richten. Dat is deze Vredeskapel, naar ontwerp van Joseph Cuijpers, geworden.

In en rond Nispen werd in de dagen voor de bevrijding ongekend fel gevochten. Delen van de 49th (West Riding) Infantry Division, bekend onder de naam Polar Bears, hadden de opdracht Nispen in te nemen, maar met name bij de Honingbossen stuitten zij op zwaar Duits tegenvuur. Uiteindelijk lukte het de Polar Bears Nispen op 26 oktober 1944 te bevrijden.

Het dorp had in de frontlinie gelegen en was beschoten door zowel Duits als geallieerd artillerie- en mortiervuur. Maar ook nadat de Duitse troepen waren teruggedreven, bleven ze uit de richting van Roosendaal granaten afvuren op Nispen. Ook daarbij vielen weer slachtoffers.

Audiospot - Verlangen naar vrede



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze