TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 151: Bommen en sigaretten

Bommen en sigaretten
Op 30 oktober 1944 kunnen de Roosendalers eindelijk een sigaret roken met hun bevrijders. In de jaren daarvoor is er veel gebeurd. Door het spoorwegknooppunt is de stad vaak het doelwit geweest van bombardementen. Bij sommige daarvan zijn vele doden gevallen. Eindelijk is er dan de bevrijding door de Engelse divisie die bekend staat als de Polar Bears.

Roosendaal werd op 30 oktober 1944 bevrijd door de 49th (West Riding) Infantry Division bekend onder de naam Polar Bears. In de dagen daarvoor had de strijd gewoed rond Roosendaal. De Engelsen hadden moeite de tankgracht de nagenoeg rondom de stad was gegraven over te komen. Een zware strijd ontbrandde in de driehoek Wouw-Roosendaal-Nispen. Ondertussen blies een Duits Sprengkommando duikers en bruggen op, waaronder die aan de Kade.

Roosendaal was tijdens de oorlog regelmatig het doelwit geweest van bombardementen, omdat de stad een belangrijk spoorwegknooppunt was. Aan het begin van de oorlog door de Luftwaffe, later door Engelsen en Amerikanen. Met vele doden als gevolg.

Rond half elf ’s ochtends op 30 oktober 1944 was er een Baileybrug over de Kade aangelegd en rolde het zware materieel de stad in. Roosendalers onthaalden enthousiast hun bevrijders.

Audiospot - Bommen en sigaretten



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden (1, 2, 3), Ja Taheij (4)