TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 145: 'Hell Bill, let's take this damn’d place'

'Hell Bill, let's take this damn’d place'
Na enige aarzeling besluiten de Canadezen op 27 oktober 1944 Bergen op Zoom te bevrijden. Kees de Waal, 16 jaar oud en lid van de ondergrondse, gaat zijn bevrijders tegemoet. Hij mag hen de weg wijzen.

De Canadezen van het South Alberta Regiment en van het Lincoln & Welland Regiment waren op 27 oktober 1944 gevorderd tot op enkele kilometers van Bergen op Zoom. De commandanten overlegden. Zouden ze de aanval op Bergen op Zoom openen of niet?

Deze twee regimenten waren onderdeel van het 1e Canadese Leger, dat de opdracht had om de Schelde-monding te veroveren, zodat de Antwerpse haven in gebruik kon worden genomen voor de aanvoer van troepen en materieel. De Canadezen hadden in de dagen voor de 27e oktober hevige gevechten geleverd om de toegang tot Zuid-Beveland bij de Kreekrakdam in handen te krijgen. Na deze strijd trokken de Duitse troepen zich terug op een linie achter de Zoom.

Vervolgens trokken de Canadezen de stad in en bevrijdden een gedeelte van Bergen op Zoom. Nog dagenlang waren er gevechten, totdat de Duitse soldaten uiteindelijk ook die linie moesten opgeven.

Audiospot - 'Hell Bill, let's take this damn’d place'



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Rick Bakema