TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 139: Kamp Bisam

Kamp Bisam
Weinig op deze plek herinnert nog aan het radarstation dat de Duitsers hier in 1942 aanlegden. De komst van dit onderdeel van het Duitse luchtverdedigingssysteem had grote gevolgen voor de omgeving en zijn bewoners. Al voor de bevrijding gaven de Duitsers het kamp op.

Het Duitse leger beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een uitgebreid netwerk van radarpeilstations om vijandelijke jachtvliegtuigen op te sporen. In hoog tempo waren in Nederland een 20-tal van deze radarstations aangelegd. De meeste stations kregen een dierennaam. Hier bij Strijbeek bouwde de bezetter vanaf maart 1942 aan zo'n radarstation. Het kreeg de naam: Bisam.

Het radarkamp was 47 hectare groot en herbergde ongeveer 200 mensen aan personeel. Voor de aanleg en het onderhoud werden Nederlanders gedwongen mee te werken. De komst van het kamp had dus een enorme invloed op het dagelijkse leven in de omgeving.

De bezetter gaf het kamp al op voor de bevrijding. De radarinstallaties werden opgeblazen en de gebouwen in brand gestoken. Op 29 oktober 1944 trokken de bevrijders Strijbeek en Galder binnen. De Duitse troepen hadden zich toen al teruggetrokken.

Audiospot - Kamp Bisam



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden

51.50714, 4.801105