Kamp Bisam
Weinig op deze plek herinnert nog aan het radarstation dat de Duitsers hier in 1942 aanlegden. De komst van dit onderdeel van het Duitse luchtverdedigingssysteem had grote gevolgen voor de omgeving en zijn bewoners. Al voor de bevrijding gaven de Duitsers het kamp op.
Het Duitse leger beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een uitgebreid netwerk van radarpeilstations om vijandelijke jachtvliegtuigen op te sporen. In hoog tempo waren in Nederland een 20-tal van deze radarstations aangelegd. De meeste stations kregen een dierennaam. Hier bij Strijbeek bouwde de bezetter vanaf maart 1942 aan zo'n radarstation. Het kreeg de naam: Bisam.
Het radarkamp was 47 hectare groot en herbergde ongeveer 200 mensen aan personeel. Voor de aanleg en het onderhoud werden Nederlanders gedwongen mee te werken. De komst van het kamp had dus een enorme invloed op het dagelijkse leven in de omgeving.
De bezetter gaf het kamp al op voor de bevrijding. De radarinstallaties werden opgeblazen en de gebouwen in brand gestoken. Op 29 oktober 1944 trokken de bevrijders Strijbeek en Galder binnen. De Duitse troepen hadden zich toen al teruggetrokken.
Audiospot - Kamp Bisam
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!