TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 138: De 28 dagen van Baarle

De 28 dagen van Baarle
Op 1oktober 1944 trekt de 1e Poolse Pantserdivisie ten zuiden van BaarleNassau Nederland binnen. Het zal echter 28 dagen duren voordat de Duitse troepen helemaal uit dit gebied verdreven zijn. Ondertussen wachten de bewoners de gebeurtenissen af in hun schuilkelders.

Op zondag 1 oktober 1944 begon de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek aan haar militaire operaties in West-Brabant. Bij het dorpje Zondereigen trokken de Polen Nederland binnen. De inwoners van Baarle zochten hun heil in de schuilkelders. Ze zouden daar heel wat tijd moeten doorbrengen, want pas na 28 dagen werd Baarle bevrijd.

Het Duitse leger had de troepen versterkt. Onder leiding van Hauptmann Mager nam ook het 2e bataljon van het 6e Fallschirmjäger Regiment deel aan de gevechten. Middels een sluwe tactiek wisten de Duitse para's tientallen Poolse tanks uit te schakelen. De vervanging daarvan liet voor generaal Maczek op zich wachten. Ze moesten helemaal vanuit Normandië aangevoerd worden.

De bewoners van Baarle moesten machteloos toezien hoe hun dorp veranderde in een rokende puinhoop. Met name de verwoesting van de imposante Belgische kerk maakte grote indruk. Op 28 oktober 1944 is Baarle dan eindelijk bevrijd.

Audiospot - De 28 dagen van Baarle



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden