TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 135: De Verwoeste Hoek

De Verwoeste Hoek
De omgeving van de huidige rotonde in Hoogerheide was in oktober 1944 het toneel van hevige straatgevechten tussen Canadese militairen en Duitse parachutisten. Er was toen nog geen rotonde, maar een kruispunt van Scheldeweg, Raadhuisstraat en Nieuweweg. De straatgevechten leidden tot zware schade aan de woningen rond dit kruispunt. Ze raakten in de brand of werden verwoest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bevolking dit deel van Hoogerheide na de bevrijding de ‘Verwoeste Hoek’ noemde.

Nadat op 8 oktober 1944 de voorhoede van de Canadese 2nd Canadian Infantry Division het kruispunt had bereikt, nam de Duitse tegenstand snel in hevigheid toe. Het einddoel voor deze dag was de iets noordelijker gelegen buurtschap Korteven. Wie Korteven in handen had, beheerste immers de toegang naar Zeeland.

In dat besef stuurde de Duitse legerleiding razendsnel versterkingen naar Hoogerheide en omgeving. De Canadezen slaagden er daarom de eerste dag niet meer in om Korteven te bereiken. De tegenstand was ‘extreem zwaar’ en de voorste Canadese posities langs de Antwerpsestraatweg gingen zelfs verloren. De Duitse troepen dreven de Canadezen terug tot het genoemde kruispunt aan de noordzijde van Hoogerheide. Beide partijen groeven zich in, in afwachting wat er zou gaan gebeuren. De volgende dag barstte de strijd opnieuw los rond het kruispunt. Beide zijden zetten alle beschikbare middelen in. Jonge Duitse parachutisten dreven op maandag 9 oktober de Canadezen zelfs terug tot aan het begin van de Raadhuisstraat, de zuidkant van dorp.

Maar de volgende dag dreven de Canadezen op hun beurt met steun van tanks en artillerie de Duitsers weer terug in de richting van het kruispunt. Een nieuwe Duitse tegenaanval volgde. Er werd letterlijk om elk huis gevochten zelfs in kelders ging de strijd voort. De straatgevechten hadden voor Nederlandse begrippen een ongekende hevigheid. Tientallen militairen aan beide kanten sneuvelden in wat de Duitse legerleiding omschreef als “verbitterde huisgevechten in Hoogerheide”.

De vierde dag, woensdag 11 oktober, luwde de strijd, beide partijen waren uitgeput. Maar de Canadezen hadden in ieder geval de ‘Verwoeste Hoek’ weer in handen. Bijna twee weken lang veranderde de situatie hier niet meer. Pas op 23 oktober was Hoogerheide echt veilig toen de 2nd Canadian Infantry Division een grote operatie inzette en ook Korteven innam. Ruim twee weken later dan de bedoeling was geweest.

Audiospot - Mijn Canadese bevrijder



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arie van Wijngaarden