Russische dwangarbeiders in koelen bloede geëxecuteerd
In oktober 1944 worden veel Oost-Europese en Russische krijgsgevangenen en dwangarbeiders in de Roerstreek ingezet om Duitse verdedigingswerken te graven ter uitbreiding van de Duitse Westwall. Op een morgen eind september, arriveren duizenden slecht geklede dwangarbeiders op het station van Herkenbosch. In de weken daaropvolgend voltrekt zich een drama dat diep in het collectieve geheugen van de dorpsbewoners gegrift zal blijven…
Oost-Europese en Russische krijgsgevangenen en dwangarbeiders werden in de Roerstreek ingezet om stellingen te graven voor de Maas-Rurstellung en de Rurstellung (onder de zogenaamde Organisation Todt).
Deze uitgebreide verdedigingswerken werden door de Duitsers aangelegd in een poging om de westelijke geallieerden een halt toe te roepen voordat deze het Ruhrgebiet zouden bereiken. Elke dag werden deze mensen gedwongen om tankgrachten, loopgraven en onderkomens te graven in een poging een gestructureerde verdediging op te werpen vóór het Ruhrgebied, als uitbreiding voor de befaamde Duitse Westwall.
Menig Oost-Europese vrouw (het waren met name vrouwen) werd mishandeld en verkracht. Ook werd een deel van de plaatselijke bevolking gedwongen om te gaan graven voor de bezetter. Dit is lokaal bekend als het ‘sjansen’. Enkele van de dorpsbewoners leerden op den duur een aardig woordje Russisch en enkele Russische vrouwen zijn na de oorlog blijven wonen in Herkenbosch.
Audiospot - Russische dwangarbeiders in koelen bloede geëxecuteerd
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!