TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 208: Hoog bezoek

Hoog bezoek
Maart 1945 is Weert de plek waar de Engelse soldaten na ‘Operation Blackcock’ een welverdiende adempauze nemen. De mannen spelen een felle competitie op de voetbalvelden en sporten in de gymnastiekzaal van het Bisschoppelijk College. Ze weten dat ontspanning van korte duur is. Veldmaarschalk Montgomery komt de troepen inspecteren en decoreren.

Na de bevrijding op 22 september 1944 door het 1e bataljon The Suffolk Regiment, bood Weert voor korte of langere duur aan zowel Britse als Amerikaanse soldaten onderdak.

In grote gebouwen zoals het Bisschoppelijk College en de kazerne, in fabrieken en scholen en bij burgers thuis werden soldaten ondergebracht. Enerzijds waren dit troepen die na een wekenlange tijd in de frontlinie, hier weer op adem kwamen; anderzijds ging het om soldaten van eenheden zoals genie, die in de omgeving van Weert hun werkzaamheden verrichtten.

Veldmaarschalk Montgomery bracht tot drie keer toe een bezoek aan de troepen in Weert voor het uitreiken van medailles. Dit gebeurde steeds in de gebouwen van het Bisschoppelijk College. Het gebouwencomplex, gelegen in het centrum was uitermate geschikt als onderkomen voor grote groepen soldaten. In de praktijk betekende dit dat de staf van een bepaalde eenheid hier inkwartiering vond en de rest van de troepen onderkomens in en rondom Weert betrok.

Audiospot - Hoog bezoek



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze