TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slot Loevestein

Slot Loevestein werd gebouwd van 1357 tot 1368.

In 1794 werd vanuit het fort geschoten op Franse troepen die het land waren binnengevallen. Vanaf 1795 tot 1813 werd het fort gebruikt door de Fransen, vooral voor het onderbrengen van Engelse en Russische krijgsgevangenen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er enige honderden soldaten gelegerd in Fort Loevenstein.
Na de Eerste Wereldoorlog bleef Fort Loevestein officieel nog een militair steunpunt, ook in de Tweede Wereldoorlog. Op Fort Loevestein verbleven toen ongeveer 60 soldaten en werd het vooral gebruikt als opslagplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesofWar.com & Fedor de Vries
  • Foto's: Dick de Bruijne

Gerelateerde boeken

De kunstbrigade

51.816375, 5.021371

Fotoverslag Expositie Cultuur onder Vuur in Slot Loevestein

sep2020

Fotoverslag Expositie Cultuur onder Vuur in Slot Loevestein

Bij het nabij Gorinchem gelegen Slot Loevestein denk je algauw aan de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Deze gebeurtenis vond plaats in 1621 maar spreekt nog altijd sterk tot de verbeelding. De geschiedenis van het in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas kasteel begint echter al in veertiende eeuw. Pas in 1951 werd de militaire functie opgeheven. Eén van de laatste fasen in de historie is de Tweede Wereldoorlog, toen binnen de kasteelmuren waardevolle archief- en museumstukken werden opgeslagen om ze te beschermen tegen oorlogsgeweld. Hierover gaat de in september 2020 in het kasteel geopende expositie ‘Cultuur onder vuur’.

Lees meer

Brieven van Johan van Oldenbarneveldt kwamen op Slot Loevestein ongeschonden de oorlog door

sep2020

Brieven van Johan van Oldenbarneveldt kwamen op Slot Loevestein ongeschonden de oorlog door

POEDEROIJEN - Slot Loevestein diende in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor enkele van de meest waardevolle archieven en kunstwerken van Nederland. Brieven van Johan van Oldenbarneveldt, stukken van de VOC en 50.000 boeken van een Tilburgse NSB’er. Het liep met de ‘ondergedoken’ collectie beter af dan wat er was opgeslagen in kasteel Nederhemert.

Lees meer