Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt
* Hedwig Mieser geb. Rund 1888, gedeporteerd 29 oktober 1943, vermoord in Auschwitz.
Hedwig Rund was een getrainde hoedenmaker. In 1911 trouwde ze met Ephraim Hirsch Hermann Mieser, een kleermaker. Ze kregen twee kinderen - Kurt Simon (geboren in 1913) en Miriam (geboren in 1920). Het gezin woonde op verschillende locaties in Berlijn voordat ze naar dit huis aan de Muenzstraße 22 kwamen, dat sinds 2010 nog steeds stond. Ze woonden in een appartement op de derde verdieping, waar Hermann een kamer gebruikte voor kleermakerswerk. Naast het huishouden runde Hedwig verschillende banen: kleermakerij (haar man helpen), zetwerk en, begin jaren dertig, het runnen van een hoedenmakerij terwijl haar man kleding op maat maakte voor Berlijnse bedrijven. Toen kwam het nazi-beleid om Joodse bedrijven aan banden te leggen.
Beide kinderen zijn ontsnapt. Kurt, 21 jaar oud, ging in 1934 naar Palestina. Hij probeerde zonder succes een officiële uitnodiging voor zijn ouders te krijgen, maar werd geweigerd wegens geldgebrek. In 1939 ging Miriam, 19 jaar oud, naar Denemarken als landbouwassistent en ging later naar Zweden en tenslotte naar Palestina.
In Berlijn dwongen de nazi's Hermann Mieser om als kleermaker te werken bij Firma Michalski, aan de Große Frankfurter 137, waar hij in november 1942 dood in de werkplaats werd aangetroffen. De officiële doodsoorzaak was verkalking van de hartaders. Na zijn dood kon Hedwig zich bijna een jaar lang verstoppen voor deportatie. Maar iemand hekelde haar en zij en 49 anderen werden eind oktober 1943 vanuit Berlijn naar Auschwitz gedeporteerd. Van geen van de 50 is bekend dat ze de oorlog hebben overleefd.
Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nationaal-Socialisten. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.
In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!