Stukje geschiedenis
De Romeinen bouwden de eerste fortificatie daar waar de Donau en de Waag rivier in elkaar vloeien. Het zou de grens worden tussen het Romeinse Rijk en de barbaren in het noorden. Het eerste echte fort werd gebouwd om verdediging te bieden tegen het Ottomaanse rijk en tussen 1663-1673 versterkt door het toevoegen van het nieuwe fort.
Tijdens de Napoleotaanse oorlogen, toen Wenen bezet was door Franse troepen, vluchtte toenmalig Keizer Frans I met z'n hof naar het fort. De keizer besloot Fort Monostor in Komárom uit te breiden tot het sterkste militaire vestingstelsel in het Habsburgse rijk. Er zouden tussen de jaren 1850 en 1871 vijf forten gebouwd worden als verdedigingslinie en uitgroeien als Het Gibraltar aan de Donau. Er konden in totaal zo'n 200.000 soldaten gelegerd worden. De Sandberg, wat de officiele naam van Fort Monostor is werd de hoeksteen van de verdediging. Er zouden 2000 metselaars, in totaal 10.000 mensen werken aan het gigantische complex wat 3 km aan onderaardse gangen zou krijgen. De drie flankerende bastions werden verbonden door een omliggende gracht, kazematten en aan beide zijden met elkaar verbonden galerijen. De gigantische afmetingen herbergden 640 kamers die voor 8000 soldaten geschikt waren.
WW1:
Tijdens WW1 functioneerde het fort als meldplaats voor dienstplichtigen en als opleidingscentrum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisvestte het wederom Hongaarse soldaten die vochtten voor Hitler aan de Don in het huidige Oekraďne. Het fort is tussen 1939 en 1942 ook gebruikt als kamp voor Poolse en Franse vluchtelingen. Daarnaast is het in 1944 tijdelijk in gebruik geweest als doorvoerkamp voor Joden en zigeuners.
Na de Tweede Wereldoorlog:
Na WW2 boden de muren een schuilplaats van het fort voor tal van Hongaarse families die uit Tsjecho-Slowakije (vooral het Sudetenland) werden gedeporteerd. Duizenden wagens met munitie werden vanuit de streng bewaakte objecten aangevoerd. Tussen 1945 en 1991 bouwde het Sovjet Rode Leger Fort Monostor in Komárom om tot de grootste munitieopslag van Centraal-Europa. Door het onachtzame gebruik door het bezettende Sovjetleger werd het fort zwaar verwaarloosd. Nadat de Sovjets het fort in 1991 verlieten was het militaire leven van het fort ten einde. Alles wat los en vast zat werd uit de gebouwen gesloopt en naar de Sovjet-Unie afgevoerd. Zo werden er enkele duizenden wagons met ammunitie afgevoerd. Het Fort Monostor in Komárom, inmiddels kandidaat voor de UNESCO Werelderfgoedlijst, is op dit moment de grootste vesting in vroegmoderne tijd in Midden-Europa. Het is nu een museum.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!