Voor volk en vaderland
Tijdens het grote offensief van de Geallieerden in februari-maart 1945 wordt Weeze ingenomen door de Britten. Vele jonge Duitse soldaten sneuvelen tijdens Operatie Veritable. Hun kinderen en kleinkinderen proberen vele tientallen jaren later zich een beeld vormen van hun vaders en opa’s laatste levensdagen.
In februari 1945 zetten de geallieerden onder leiding van veldmaarschalk Montgomery vanuit
Nederland een groot offensief in onder de naam ‘Operation Veritable’. Rondom Nijmegen en Groesbeek is een ongekend grote troepenmacht verzameld en deze moet proberen de noordelijke helft van het gebied tussen Maas en Rijn te veroveren.
Van 8 februari tot 11 maart wordt hier in het gebied van de Niederrhein onbarmhartig hard gevochten. Duitse troepen, waaronder vele slecht bewapende en ongetrainde manschappen, verdedigen zich werkelijk tot het uiterste. Immers Hitler heeft bevolen dat wie deserteert onherroepelijk de kogel krijgt. Ondanks de inundaties, het slechte weer en het verzet van de Duitse troepen winnen de geallieerden langzaam steeds meer terrein. Dat gaat ten koste van vele jonge levens. Alleen al op het Britse oorlogskerkhof in het Reichswald liggen 7.654 gevallenen. Jonge mannen uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ver van huis en haard. In koude grond.
Maar ook aan Duitse zijde zijn de verliezen groot. Meer dan 10.000 jonge mannen afkomstig uit heel Duitsland laten in die laatste weken van de Tweede Wereldoorlog hier in de driehoek Goch-Weeze-Uedem hun kostbare leven. Velen van hen weten dan al dat de oorlog verloren is en dat het door Adolf Hitler gedroomde 1000-jarige rijk er nooit zal komen. Het moet voor hen onvoorstelbaar moeilijk zijn geweest om ondanks de onvermijdelijk naderende nederlaag manhaftig op hun post te blijven en hun plicht voor volk en vaderland tot de laatste ademtocht te vervullen.
Audiospot - Voor volk en vaderland
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!