TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 094: Middelaar in geestelijke nood

Middelaar in geestelijke nood
Na 17 september 1944 komt Middelaar in de frontlinie te liggen en wordt het leven er door de heftige beschietingen onhoudbaar. De bevolking van Middelaar moet evacueren. De exodus brengt de mensen via een enorme omweg door Duitsland, Arnhem en Ede uiteindelijk in de omgeving van Mijdrecht.

Op 17 september 1944 vindt Operatie Market Garden plaats. Rondom Eindhoven, Nijmegen en Arnhem worden parachutisten gedropt met als missie een aantal bruggen over de belangrijke rivieren van Nederland in te nemen en vast te houden totdat de grondtroepen die vanuit België optrekken hen kunnen bereiken.

Met duizenden tegelijk vallen de Airborne parachutisten uit de lucht. Honderden zweefvliegtuigen landen zomaar in de weilanden en akkers met in hun enorme buiken artilleriegeschut, munitie en zelfs complete jeeps. De Duitse tegenstand in de regio is echter groot.

Ten zuidoosten van Nijmegen worden dorpen als Mook, Molenhoek en Bisselt al snel bevrijd. Slechts een paar kilometers zuidwaarts ligt het dorp Middelaar, ingeklemd tussen de Maas aan de ene kant en de steile heuvels van het Reichswald aan de andere kant.

Vier maanden lang loopt de frontlinie van Erlecom aan de Waal via Groesbeek naar deze punt aan de Maas. Voor burgers wordt het leven in de frontlinie onmogelijk en iedereen moet evacueren. Via Goch en Rees belanden veel inwoners uiteindelijk na weken omzwervingen in de omgeving van Mijdrecht. Pastoor Veugelers is met zijn schaapjes meegegaan, maar zal Middelaar nooit meer terugzien.

Audiospot - Middelaar in geestelijke nood



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3), Henny van Loenen (4)