Volhouden tot de laatste man
In de laatste week van november 1944 wordt Kasteel Geijsteren dagenlang zwaar onder vuur genomen door Britse troepen. De 60 Duitse Fallschirmjäger verdedigen het kasteel tot het uiterste. Baron De Weichs de Wenne probeert met hulp van een kunstminnende Oostenrijkse soldaat te redden wat er te redden valt.
In de herfst van 1944 vinden overal in het Nederlands-Duitse grensgebied heftige gevechten plaats tussen de steeds verder oprukkende Geallieerden en de zich hardnekkig verdedigende Duitse troepen.
Kolonel Walther had met zijn Kampfgruppe eind september 1944 kasteel Geysteren ingenomen. Hij had ontzag voor de hoofdbewoner, Herr Baron De Weichs de Wenne, een rijzige man met een natuurlijk gezag. Niet alleen eigenaar van het land in de wijde omtrek, maar ook burgemeester van Meerlo en Wanssum en kamerheer in buitengewone dienst van de koningin. In de weken die volgden zat de baron met zijn gezin, enkele onderduikers en vluchtelingen in de kelders van het kasteel, terwijl boven hen een steeds wisselend aantal Duitsers bivakkeerde in de fraaie vertrekken. Schrijnend moet het zijn geweest om te horen hoe in nachtelijke drinkgelagen antieke meubels en glaswerk aan diggelen werden gegooid. Toch was de verstandhouding redelijk te noemen en hielpen de Fallschirmjäger met het verstoppen van onderduikers tegen de razzia's van de Grüne Polizei en kreeg het gezin regelmatig te eten uit de veldkeuken.
Dat verandert met de komst van de Britten van de 3e Divisie. Vanaf 21 november volgt er een dagenlange, steeds zwaardere belegering van Kasteel Geysteren. De baron ontvlucht met zijn gezin op 23 november 1944 het kasteel. De Britten zetten nu alles op alles om de Duitsers uit het kasteel te verjagen. De Fallschirmjäger vragen aan het regimentshoofdkwartier verlof om zich te mogen terugtrekken. Maar het consigne was en bleef: volhouden tot de laatste man!
Audiospot - Volhouden tot de laatste man
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!