TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Harmen Visser

Het monument voor Harmen Visser in Scherpenzeel is opgericht ter nagedachtenis aan de opperwachtmeester die hier op 16 april 1945 door de S.S. is doodgeschoten.

Harmen Visser, geboren 1894 in Skarl bij Stavoren, raakte als opperwachtmeester der politie te Vollenhove betrokken bij het verzet. ‘Oom Willem’ werd lid van de knokploeg Vollenhove-Sint Jansklooster en plaatselijk commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De Duitsers hadden op 14 april 1945 de bruggen naar de Kuinderpolder en bij Schoterzijl opgeblazen. Toen Kuinre was bevrijd door de Canadezen, bleken er nog Duitsers en Nederlandse SS’ers zich schuil te houden nabij Slijkenburg. In overleg met de Canadezen werd besloten daarheen op te rukken. Dat gebeurde maandagmorgen 16 april. Voorop reed een brengun carrier (licht pantser-voertuig), gevolgd door commandant Visser op een motor, nog een brengun carrier en een personenauto. Toen de colonne stopte, raakte Visser met zijn voorwiel het voorgaande voertuig. Hij kwam ten val, zocht dekking aan de oostzijde van de Statendijk (Zeedijk), maar klom even later tegen de dijk op. Toen hij zich over zijn motor boog, werd hij beschoten en dodelijk getroffen. De colonne vertrok onmiddellijk, te voorschijn gekomen SS’ers gaven opdracht het stoffelijk overschot te begraven in de berm langs de dijk. Een dag later is het lichaam van Visser overgebracht naar het baarhuisje te Kuinre. Onder grote belangstelling is Harmen Visser begraven op zaterdag 21 april te Vollenhove. Op 20 december 1945 is hij herbegraven in Oudemirdum. Op de plek waar Harmen Visser sneuvelde, is een wit houten kruis geplaatst, in april 1992 vervangen door een granieten kruis. Het monument is geadopteerd door de Wethouder A. Heidaschool te Munnekeburen. Op 17 april 1946, een jaar na de bevrijding van de Noordoostpolder, is in Emmeloord een boom geplant op een plein dat later de naam Harmen Visserplein kreeg. In 2005 kreeg het plein voor de Mariakerk in Vollenhove de naam Harmen Visserplein. Nog elk jaar vindt een herdenking plaats bij het gedenkteken aan de Zeedijk tussen Schoterzijl en Slijkenburg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)