Het is niet te beschrijven wat een mens door de ziel gaat, wanneer men daar op zijn erf zoveel trouwe zonen van Holland ziet neergeschoten, door een bende waarvan men zich afvraagt wat voor wezens het zijn. Het is een passage uit de brief die boer Kraaijenbrink uit Varsseveld na de Tweede Wereldoorlog schrijft aan de familie van Luther Kortlang. Kraaijenbrink is er getuige van hoe op 2 maart 1945 een Duits vuurpeloton 46 mannen doodschiet op zijn erf aan het Rademakersbroek. Onder hen is de 25-jarige Luther uit Ermelo. De massa-executie is een vergelding voor de moord op vier Duitse militairen in Varsseveld, gepleegd door het verzet.
Rademakersbroek zit steeds meer in het hoofd van Alwin te Rietstap (42). Zijn opa Derk was een van de 46 verzetsmensen die hier - net buiten Varsseveld - in 1945 zijn doodgeschoten door honderd Duitse militairen. Sinds kort weet de kleinzoon welk gezicht achter de executie schuil gaat.
VARSSEVELD - De herdenking van 46 gefusilleerde mannen bij het Rademakersbroek in Varsseveld gaat dit jaar voor het eerst niet door. Maar de verhalen van de gesneuvelden blijven. Dit is het verhaal van twee van hen: vader Piet en zoon Bram IJzerman.
Het is de grootste ontdekking van zijn leven: het dagboek van zijn moeder over de laatste maanden uit het leven van zijn vermoorde vader. Vijf jaar geleden las Derk te Rietstap het voor het eerst, vandaag verschijnt het in druk. „Dit is een boek voor de overlevenden.”
Het Zuiden was bevrijd, de rest van Nederland nog niet. Wat gebeurde er in Twente in die laatste maanden van de oorlog? Een serie verhalen op weg naar de bevrijding, in maart en april 75 jaar geleden. Deze keer de executie van 'de 46 van Varsseveld'.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright