Op een muur op de hoek Marikenstraat / Moenenstraat in Nijmegen is ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog een muurtekst aangebracht van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon.
Louis Paul Boon was in de Eerste Wereldoorlog nog erg jong, toch waren er genoeg indrukken blijven hangen om een boek over te schrijven, dit doet hij op de eerste vijftig bladzijden van "Verscheurd Jeugdportret" uit 1975.
Duitse soldaten en krijgsgevangenen waren gelegerd nabij de straat waar Louis Paul Boon en zijn familie woonden. Tijdens het uitvoeren van dwangarbeid probeerden gevangenen wel eens te vluchten en was hij als kind getuige van twee pogingen: een geslaagde en een waarbij de gevangene op de vlucht werd neergeschoten toen hij zich vlak naast Louis Paul Boon bevond.
In de Tweede Wereldoorlog tijdens de mobilisatie in september 1939 moest hij als Soldaat Boon eerst naar Gooik en daarna naar Tessenderlo.
Het uitbreken van de oorlog in mei 1940 maakte een abrupt einde aan de rust en Louis Paul Boon moest te Veldwezelt meehelpen het Albertkanaal nabij Maastricht te verdedigen.
De eerste dag al werd hij gevangengenomen en als krijgsgevangene naar Fallingborstel bij Hannover gebracht. Vier maanden later, in augustus 1940, mocht hij naar huis. Zijn ervaringen als soldaat zijn beschreven in de eerste kronieken van "Mijn Kleine Oorlog" uit 1947.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!