In de tuin van de Sint Martinuskerk staat dit monument, genaamd "Het Onverzettelijke", in de vorm van een bronzen beeld van een mannenfiguur die vastberadenheid en kracht uitbeeldt. Het beeld is geplaatst op een zuil van beton. Op de zuil bevindt zich een afbeelding van een Davidster en een kruis. Op de voet zijn vier omhooggebogen bronzen gedenkplaten aangebracht. Om de paal heen bevinden zich 24 bronzen tegeltjes met namen van slachtoffers die gestorven zijn door de gruweldaden van de holocaust.
De vier gedenkplaten die voor de voet van de zuil in de grond zitten bevatten de namen van negentien oorlogsslachtoffers uit Beek. De gedenkplaten zijn in 1984 aan het monument toegevoegd.
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.
Na een voorspoedige opmars door Noord-Frankrijk en België waren de Amerikanen van de 30ste infanterie 'Old Hickory' erin geslaagd het grootste deel van Zuid-Limburg te bevrijden. Op 19 september stagneerde de Amerikaanse opmars in Zuid-Limburg, enkele kilometers ten noorden van Sittard. De bezetter had stelling ingenomen bij twee bruggenhoofden: zowel op de westelijke Maasoever in Noord- en Midden-Limburg als in het gebied tussen Roermond en Susteren, begrensd door de Roer en de Maas (de 'Roerdriehoek'). De frontlinie liep nu dwars door Limburg. In de daaropvolgende maanden ontstond in dit gebied een zware en bloedige strijd, waaronder ook de bevolking zwaar te lijden had.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!