In de Tweede Wereldoorlog kwam het fort in Duitse handen en werd onderdeel van Stützpunkt Große Kurfürst. Dit Stp. lag op en rond Fort Ellewoutsdijk. Er zijn tegenwoordig nog een aantal Tobruks op het fort te vinden. Eén van deze Tobruks heeft een bovendekking en een kijkgat aan de zijkant.
Een andere tobruk heeft nog zijn beugels, foto 5. Ook ligt op het Fort nog een open stelling waarvan niet bekend is waarvoor deze diende.
In 1918 werden de laatste kanonnen uit het Fort verwijderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers het Fort weer in gebruik genomen. Aan de westzijde van het vestingwerk werd een mitrailleurbunker gebouwd.
Fort Ellewoutsdijk heeft toen ook als gevangenis gediend. Bijzonder is dat er na de oorlog mensen gevangen hebben gezeten die lid waren van de NSB. Na de oorlog en voordat Natuurmonumenten het Fort in beheer kreeg heeft het als opslagplaats voor Defensie gediend. Sinds 1981 is Fort Ellewoutsdijk nu in beheer bij de Vereniging voor Behoud van Natuurmonumenten in Nederland. Het vestingwerk is nog geheel intact en verschillende kazematten zijn toegankelijk voor publiek.
Bronnen:
www.geschiedeniszeeland.nl
www.bunkerbehoud.com
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!