De Brugse zwemmer en verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog is één van de Brugse helden die op de dag van vandaag worden geëerd. Op het einde van 1945 werd het Stedelijk Zwembad in Christus-Koning herdoopt tot Zwembad Jan Guilini en krijg hij er een gedenkplaat.
Men kan zeggen van Jan Guilini dat hij een van de belangrijkste Belgische zwemmers uit het interbellum is. Zo plaatste hij belangrijke recordtijden neer. Hij zou niet enkel geëerd worden omwille van zijn verdiensten voor de zwemsport maar ook omwille van zijn verzetdaden in de Tweede Wereldoorlog.
In de herfst van 1941 redde Guilini een vijftal Britse piloten uit de Noordzee. Hun leven werd gered maar werden echter opgepakt. De British Broadcasting Company sprak met lof over de daad van de ‘Brave Little Belgian’. De Belgische regering in Londen gaf hem de Nationale Trofee voor Sportverdienste. In 1945 werd deze dan weer uitgereikt aan de Belgische piloten binnen de Royal Air Force (VK).
Dankzij deze eerste ‘verzetsdaad’ werd Guilini lid van twee Belgische groeperingen ‘Légion Belge’ en de ‘Nationale Partij’ die actief waren als verzetsorganisatie. Zijn activiteiten bestonden eruit om inlichtingen over de Duitse divisies in Brugge en de Kust door te seinen naar de geallieerden. Lang zou zijn tijd niet duren bij de ‘Witten’. Hij werd in februari 1942 opgepakt door de Duitse bezetter en als zogenaamde ‘Nacht Und Nebel’ gevangen naar het oosten gedeporteerd.
Op 22 mei 1944, na meer dan twee jaar als gevangene, werd hij onthoofd en verbrand in het Concentratiekamp van Brandenburg (Sachsenhausen). Jan Guilini was amper 34 jaar toen hij om het leven werd gebracht door de nazi’s.
Met de gedenkplaat in het Jan Guilinizwembad, bij de kassa, blijft de persoon van Guilini leven in de gedachten van de Bruggelingen. Op de begraafplaats van Brugge werd een grafmonument opgericht ter nagedachtenis van Jan Guilini. Deze kan gevonden worden bij de Graven van de Politiek Gevangenen en Gedeporteerden.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!