Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan zeven personeelsleden van de N.T.M. die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.
De namen van de zeven slachtoffers luiden:
R. Akkerman, geboren op 10 januari 1897. Hij was conducteur. Op 4 februari 1943 werd de tram van Heerenveen naar Drachten, waarop hij dienst deed, bij De Knijpe door geallieerde vliegtuigen beschoten. Akkerman werd hierbij dodelijk getroffen.
Herman van Kranen, 8 mei 1895. Hij was conducteur, met als standplaats Lemmer. Bij de beschieting van een goederentram kwam Van Kranen op 5 augustus 1944 bij Follega om het leven. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Lemmer.
Hessel Nijholt, geboren op 22 oktober 1886. Hij was ploegbaas II, met als standplaats Groningen. Op 26 oktober 1944 werd hij in Groningen doodgeschoten, toen hij zich aan de door de verplichte tewerkstelling wilde onttrekken. Hij werd begraven op de R.K. begraafplaats in Groningen.
Gerke van der Veer, geboren op 20 oktober 1891. Hij was werkzaam als ambachtsman I, met als standplaats Drachten. Tijdens de spoor- en tramstaking kwam op 19 september 1944 een groep Landwachters de werkplaatsen van de N.T.M. binnen, om adressen te verzamelen van de ondergedoken machinisten. Van der Veer wilde zijn zieke vrouw inlichten over de gang van zaken. Hij stapte over het hekje dat zijn woning scheidde van het station, en werd zonder enige waarschuwing doodgeschoten. Hij werd begraven op de Algemene Zuiderbegraafplaats in Drachten.
Dirk de Vries, geboren op 21 juni 1925. Hij was arbeider/nachtstoker, met als standplaats Drachten. Tijdens de spoor- en tramstaking viel hij in handen van de bezetter. Hij werd op 19 november 1944 met Hans Goudsmit en Jan Zorn bij wijze van represaille bij Menaldum gefusilleerd. De Vries werd begraven op de Algemene Zuiderbegraafplaats in Drachten.
Tjitze de Vries, geboren op 24 september 1893. Hij was machinist, met als standplaats Groningen. Op 16 september 1944 werd een goederentram bij Marum beschoten, waarbij de Vries ernstig gewond raakte. De volgende dag stierf hij aan zijn verwondingen. De Vries werd begraven op de N.H. begraafplaats in Lekkum.
Gerhardus Wagenaar, geboren op 28 december 1907. Hij was arbeider bij de N.T.M., met als standplaats Drachten. Ten gevolge van de spoor- en tramstaking was Wagenaar ondergedoken bij de familie de Vries op Legauke in Opeinde. Op 21 november 1944 werd hij samen met de broers Jan en Marten de Vries tijdens een vuurgevecht met de bezetter doodgeschoten. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Opeinde.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!