Deze plaquette herdenkt het neerkomen van een V1-bom in het Waterkwartier, op 18 februari 1945. Door de ontploffing werden zeker 4 mensen gedood.
V1 bominslag
Op 18 februari 1945 sloeg het noodlot toe in het Waterkwartier, een wijk in Nijmegen. In februari 1945 was Nijmegen frontstad, waardoor het vrijwel continue onder (de dreiging van) vuur lag. De bewuste V1-bom sloeg op 18 februari in om twee minuten voor half zes in de ochtend, op de hoek van de Biezenstraat en de Waterstraat. De inslag kostte vier buurtbewoners het leven en vijfentwintig huizen moesten herbouwd worden. Daarnaast vielen er tientallen gewonden, waaronder een aantal Britse soldaten die in Nijmegen gestationeerd waren.
Herdenking
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd in 1945 al een monument geplaatst op de plaats van de inslag. Op het monument stond de volgende tekst: ‘’Als de heer het huis niet bouwt, arbeiden de werklieden tevergeefs’’. In 1949 werd dit monument echter weer verwijderd in verband met de herbouw van de bij de inslag verwoeste woningen. Op initiatief van betrokken buurtbewoners uit het Waterkwartier is er op 18 februari 2010 een nieuw monument geplaatst. Dit betreft een plaquette met een minder verhullende tekst, namelijk: ‘’Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de V1-bominslag op 18 februari 1945’’. De onthulling werd verzorgd door J. van der Broek en B. Plönes, nabestaanden van slachtoffers.
Sinds 2010 vindt er een jaarlijkse herdenking bij de plaquette plaats, waar ook de lokale basisschool – Kindercentrum Aquamarijn - bij is betrokken.
Boekje
De plaquette en de herdenkingen zijn een initiatief van Anton Ruijters, die de V1 bominslag als 15-jarige mee maakte. Na zijn overlijden in 2013 heeft zijn zoon Ronald dit met een herdenkingscomité voortgezet. In 2020 is er een boekje uitgegeven met verhalen van overlevende wijkbewoners en andere verhalen rondom deze V1 bominslag. Dit boekje is te bestellen via ronaldruijters@hotmail.com.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!