TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frans 155mm C modèle 1917 Houwitser

De tekst op de plaquette ernaast luidt:

"Frans Kanon
155 C MLE SCHNEIDER

Door de Duitsers gebruikt in Ossendrecht.
Buiten gevecht gesteld op 6 oktober 1944 waarbij een jonge Duitse dienstplichtige soldaat gesneuveld is.

In 1992 gereviseerd door personeel Koningin Wilhelmina Kazerne.

Bouwjaar: 1917
Gewicht: 3350 Kg
Kaliber: 155 mm
Gewicht granaat: 45 Kg
Aanvangsnelheid: 450 m/sec
Schootafstand: 11000 meter
Tijd per schot: 3 minuten
Getrokken door: 8 paarden"

ONKLAAR MAKEN VAN KANON:
Op het einde van de oorlog, om precies te zijn 6 oktober 1944, zat Jac van Dooren `s ochtends in de woonkamer toen hij plots lawaai op straat hoorde. Hij keek door het raam en zag dat Duitse soldaten met een kanon door de straat kwamen rijden. Vliegensvlug trok hij zijn jas aan ging direct naar buiten en volgde onopvallend de Duitsers met het kanon. Dit kanon werd in de O.L.Vrouw ter Duinenlaan achter de woning van de familie van den Eijnden Mous gereden en opgesteld tussen de woning en het riviertje De Heiloop. Jac, die in het verzet zat, wist dat bij deze familie van den Eijnden twee verzetsstrijders ondergedoken zaten. Hij klopte daar aan en men liet hem binnen.
Verdekt achter de gordijnen volgden de drie verzetsstrijders de handelingen van de Duitsers bij het kanon. Ze zagen hoe de vermoeid uitziende soldaten het kanon opstelden en tot hun verbazing zagen ze ook dat de soldaten direct hierna in een voertuig stapten en wegreden. Het kanon en de 2 mitrailleurs werden hierbij door de Duitsers onbewaakt achtergelaten.
Naar later bleek waren de soldaten even naar het pompstation van de waterleiding gereden om daar snel wat te eten en te drinken.
Jac en zijn 2 maten kwamen direct in actie. Jac, die smid van beroep was, wist snel het kanon onklaar te maken door het sluitstuk te verwijderen waarna hij dit zware blok metaal naar het wat verder gelegen riviertje de Heiloop droeg en het daar in het riviertje verstopte.
Zijn twee metgezellen hadden ondertussen de 2 mitrailleurs gepakt waarna ze gedrieën zo snel als ze konden terugkeerden naar de woning van de fam. van den Eijnden.
In de middag volgde de verdere opmars van de geallieerden en trokken de Duitsers zich, met achterlating van het onklaar gemaakte kanon, verder terug richting Hoogerheide waardoor vanaf dit moment Ossendrecht bevrijd was.
Jac is op 7 oktober 1944 het sluitstuk uit het Loopke gaan halen en opgeborgen in zijn werkplaats. Toen de gemeente Ossendrecht het achtergelaten kanon als oorlogsmonument ging gebruiken heeft Jac de gemeente verwittigd dat het sluitstuk bij hem thuis opgehaald kon worden hetgeen ook is geschied.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ties vd Broek & John van Dooren
  • Foto's: Peter van Steenbergen