Museum Huis Doorn heeft bijzondere sieraden en persoonlijke eigendommen van Mata Hari aangekocht. Mata Hari (Margaretha Zelle, 1876-1917) was een Nederlandse danseres die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) beschuldigd werd van spionage en uiteindelijk is gefusilleerd.
Bij het noemen van de plaatsnaam Doorn zullen de meeste geschiedenisliefhebbers meteen denken aan Huis Doorn, het verbanningsoord van Wilhelm II. De laatste Duitse keizer woonde in dit landhuis op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn dood in 1941. Zijn eigen land had hij na de Duitse nederlaag van de Eerste Wereldoorlog moeten verlaten. Het als museum opengestelde landhuis is nog altijd grotendeels in oorspronkelijke staat ingericht, alsof de keizer elk moment kan binnenlopen na een partijtje houthakken, zijn favoriete bezigheid op het landgoed. Sinds 2014 maakt het Paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog onderdeel uit van het museum. Behalve een vaste tentoonstelling is er in de voormalige garage met glazen aanbouw altijd een tijdelijke expositie ingericht. Momenteel is dat ‘De keizer en het Derde Rijk’.
[DOORN] (ANP) De familie van de Duitse keizer Wilhelm II heeft in 2015 Huis Doorn van de Nederlandse staat opgeëist. Dat schrijft De Telegraaf. De vorst vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en verbleef in het paleis in ballingschap. Toenmalig minister Jet Bussemaker wees de claim van de hand. Student geschiedenis Frederick Ykema heeft die informatie boven tafel gehaald, aldus De Telegraaf.
De nazaten van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, maken aanspraak op geconfisqueerd familiebezit. Van teruggave kan echter pas sprake zijn als de familie kan aantonen geen ‘aanzienlijke ondersteuning’ aan de nazi’s te hebben verleend. Ook Nederlandse historici hebben zich in de kwestie verdiept.
DOORN - Het voelt voor Jean-Paul de Vries als historische genoegdoening. Vanaf de Franse slagvelden uit de Grote Oorlog onthaalt hij de keizer van Duitsland op 6,5 ton oorlogsschroot. ,,Hij zal ervan schrikken, wrijft de Franse Brabander zich in de handen.
[DOORN] Museum Huis Doorn is toegetreden tot de Canon van Nederland. Dat gebeurde naar aanleiding van twee bijeenkomsten die afgelopen zondag in de Maartenskerk gehouden werden. Die dag werd herdacht dat er precies honderd jaar geleden een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Corina Blommendaal Tijdens de eerste bijeenkomst werden drie geselecteerde museumstukken uit eigen collectie in de schijnwerpers geplaatst en de tweede bijeenkomst bestond uit een concert van The Konrad Koselleck Big Band met als titel 'The Concert To End All Wars'.
Op 11 november 2018 is het exact 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ter gelegenheid hiervan is in Museum Huis Doorn tot en met 27 januari 2019 de tijdelijke expositie ‘Verzet en verdriet in beeld’ te bezichtigen, die op 24 augustus geopend werd door prinses Beatrix. Aan de hand van het werk van Nederlandse en Duitse beeldhouwers wordt getoond hoe in beide landen gedurende de periode 1918-1970 beide wereldoorlogen in de vorm van kunst werden herdacht.
DOORN - In Museum Huis Doorn opent volgend weekend een bijzondere tentoonstelling. Te zien is dan hoe kunstenaars in Duitsland en Nederland verzet en verdriet in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. In het kasteeltje waar de laatste Duitse keizer in 1919 in ballingschap ging zijn zestig werken te zien, waarvan 25 uit Duitsland.
[DOORN] Bij Museum Huis Doorn is van zaterdag 25 augustus tot en met 27 januari de beeldententoonstelling 'Verzet en verdriet in beeld' te zien, met werk van onder meer Käthe Kollwitz, Ernst Barlach, Wilhelm Lehmbruck, John Rädecker en Mari Andriessen. Op vrijdag 24 augustus opent prinses Beatrix de tentoonstelling in besloten kring.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright