TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Het Bevrijdingsmuseum in Zeeland gelegen te Nieuwdorp.

De vroegere naamgeving van het museum Infatuate is na een grondige verbouwing veranderd in de naam "Bevrijdingsmuseum Zeeland". Infatuate was de codenaam die verwijst naar één van de landingsoperaties op Walcheren.

Het museum richt zich op de slag om de Sloedam in het bijzonder, en de "Slag om de Schelde" in het algemeen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de rol van de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers, die in de periode 1945-1948 naar Nederlands-Indië zijn gezonden.

Thematisch worden de verschillende periodes van de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. Zowel Duitse als geallieerde stukken zijn ruimschoots aanwezig. Dit maakt de het museum aantrekkelijk voor een breed publiek, waarbij zeker de aandacht die het museum vanuit Duitsland krijgt, bijzonder en belangrijk is. In 30 jaar is de collectie van het Bevrijdingsmuseum Zeeland opgebouwd. Een groot deel van deze collectie is afkomstig van ouderen die in de loop van de tijd zijn verhuisd en tijdens de opruiming van zolders en schuren werden geconfronteerd met spullen uit de Tweede Wereldoorlog.

Een ander deel van de collectie is geschonken door oorlogsveteranen en/of nabestaanden die na een bezoek aan het museum onder de indruk kwamen van de collectie en hieraan een bijdrage wilden leveren. Een schenking aan het museum is dan snel bedacht.

Op 25 Oktober 2019 is het geheel vernieuwde museum geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.

Schilderij Lancaster PB667
Dit schilderij is een eerbetoon aan de bemanning van de Lancaster PB667 van het 7e squadron. Een vrijwilliger van het Bevrijdingsmuseum deed onderzoek naar het vliegtuig en de familie van de omgekomen piloot was daar zo van onder de indruk, dat ze een schilderij schonken. Het schilderij is door de Britse schilder Keith Hill gemaakt.

Op 20 maart 1945 crashte het toestel met de markeringen MG-Q (Queeny) op de terugweg van een missie op Recklinghausen in het Ruhrgebied.
Het toestel was boven Schouwen-Duiveland geraakt door Flak geschut en kon Engeland niet meer bereiken. Tijdens een poging om een noodlanding te maken brak de vleugel van het toestel en kwamen alle bemanningsleden om het leven.
Het schilderij toont de Lancaster Mk3 in de kleuren van het 7e squadron Pathfinder Force vliegend over een deltagebied tijdens zonsopkomst.
Pathfinder toestellen waren uitgerust met standaard navigatiemiddelen en speciale voorzieningen om de doelen voor de bommenwerpers die later boven het doelgebied verschenen te markeren. Op het schilderij zien we de neus antennes van het Rebecca systeem waarmee toestellen naar huis vlogen en de ronde koepel onder het toestel waarin een deel van de H2S radar huisde. Met de H2S kon de grond onder het toestel in kaart worden gebracht. Een speciaal apparaat wat niet aan de buitenkant van het toestel zichtbaar is is het OBOE systeem. Hiermee kon men een toestel precies boven het doelgebied brengen en zelfs de markeringen afwerpen. De PB667 was verder uitgerust met het Carpet systeem waarmee de overal in Europa opgestelde Duitse grondradar kon worden verstoord.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bevrijdingsmuseum Zeeland / Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7), Bevrijdingsmuseum Zeeland (8)

Gerelateerde boeken

51.467884, 3.744128

Sherman Tank uit Tweede Wereldoorlog staat voor even bij CineCity

dec2020

Sherman Tank uit Tweede Wereldoorlog staat voor even bij CineCity

VideoVLISSINGEN - Dertig ton weegt ‘ie. En met een enorme kraan werd een Sherman Tank dinsdagmiddag voor de ingang van bioscoop Cine City in Vlissingen getakeld.

Lees meer

Na maanden restauratie staat Buffalo op zijn plek

nov2020

Na maanden restauratie staat Buffalo op zijn plek

Het gerestaureerde amfibievoertuig 'De Buffalo' wordt vrijdagochtend op zijn plek gezet in het Slag om de Scheldepaviljoen. Het bijzondere voertuig speelde een grote rol in de bevrijding van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Directeur Stef Traas is blij dat de Buffalo na een grote opknapbeurt een plekje krijgt in het Bevrijdingsmuseum. 'Zonder de Buffalo was de slag om de Schelde heel anders verlopen'.

Lees meer