De Gemeentelijke Begraafplaats Rusthof in Amersfoort, ook wel de algemene begraafplaats Rusthof Oud-Leusden genoemd, is aangelegd door de gemeente Amersfoort maar ligt feitelijk in de gemeente Leusden. Op de begraafplaats is een grote diversiteit aan oorlogsgraven te vinden van diverse nationaliteiten en oorlogen.
De meeste oorlogsgraven dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Er liggen uit deze oorlog ook de meeste nationaliteiten; Grieken, Tsjechen, Nederlanders (waaronder een Molukker en een Oostenrijker), Italianen, Polen, Joegoslaven, Roemenen, een Hongaar en diverse nationaliteiten uit het Britse Gemenebest, waaronder ook een Belg en een Fransman dienden. Veel van deze slachtoffers kwamen om het leven in kamp Amersfoort en of werden overgebracht vanuit de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, nadat deze net na de Tweede Wereldoorlog opnieuw werd ingedeeld.
Onderdeel van deze begraafplaats maar afzonderlijk gelegen is bovendien het Russische ereveld waarin 865 Sovjet-Russen begraven liggen, het overgrote deel van hen zijn net na de Tweede Wereldoorlog overgebracht vanuit de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.
Er zijn ook graven te vinden die dateren uit de Eerste Wereldoorlog, of beter gezegd, net erna. Dit zijn Italianen en Portugezen. Vermoedelijk zijn ze om het leven gekomen als gevolg van de Spaanse griep. Hoe ze juist hier in Nederland terecht gekomen zijn is onbekend.
Erg bijzonder is ook een Amerikaans oorlogsgraf uit de Vietnamoorlog, wat waarschijnlijk het enige Amerikaanse oorlogsgraf is uit deze oorlog in Nederland. De US Air Force vliegenier die hier begraven ligt is vermoedelijk om het leven gekomen door een ongeval toen hij op verlof was bij zijn Nederlandse vrouw.
Op de begraafplaats zijn ook de graven van Christian David van der Linden, in 1997 omgekomen in Bosnië, Menno Herbert Adriaen Lodders (Rusland, 1992) en van Wolter Gijsbert van Thiel die omkwam in Mali in 2015.
Op Begraafplaats Rusthof in Oud-Leusden is het graf van Voormalig Commandant 16e Regiment Infanterie Luitenant Kolonel J. Visser.
Hij is na de oorlog overleden op 17-03-1950 en ligt begraven naast het graf van 1e Luitenant A. Vreeken en het monument met de namen van hen die vielen van het 16e Regiment Infanterie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Luitenant Kolonel J. Visser schreef het boek: "Vijf dagen oorlog in Nederland, 10-14 mei 1940", over de slag bij de Grebbelinie
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!