TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verzamelgraf 5 gestorven Belgische Soldaten Algemene Begraafplaats Maastricht

In dit verzamelgraf liggen 5 gevluchte Belgische soldaten begraven die zijn gestorven in Maastricht in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de inname van de stad Luik door de Duitsers vielen de Belgische regimenten in en rond de stad uit een. Talloze Belgische soldaten probeerden via Nederland te ontsnappen om zich later opnieuw bij de Belgische strijdkrachten aan te sluiten.

Omdat Nederland een strikte neutraliteit aanhield, werden alle militairen (Duitsers en Belgen) die de grens overstaken tot het eind van de oorlog geïnterneerd.

Vreemd is dat slechts 4 soldaten op het monument zelf genoemd worden. De 5e soldaat is er wel begraven maar wordt niet genoemd. Waarom is onduidelijk gebleven.

De namen staan aan de zijkant van het monument;

CARDYNAELS Henri, 34 jaar, uit Visé, korporaal bij het 11e linieregiment, overleden aan de gevolgen van de Spaanse griep op 2 november 1918. Hij heeft helaas nooit de overwinning van België mogen meemaken in de vier jaar dat hij geïnterneerd heeft gezeten en zijn vaderland niet kon verdedigen. Hij was afkomstig was van Visé en wordt daar herdacht op het "monument aux morts" te Visé.

MAURISSEN Hubert, 32 jaar, uit Hees, soldaat bij het 14e linieregiment, geïnterneerd te Maastricht, overleed op 15 november 1918 (3 dagen na de wapenstilstand) te Maastricht aan de gevolgen van een longontsteking (waarschijnlijk door Spaanse griep).

NÉE Augustin, 27 jaar, uit Warquignies, soldaat bij de artillerie van Fort Stabroek, was sinds 10 oktober 1914 geïnterneerd in Oldebroek (Gelderland) overleed op 1 mei 1917 ten gevolge van zelfmoord door verdrinking.

NIVELLE Noël, 35 jaar, uit Horion-Hozémont, soldaat bij het 14e linieregiment, geïnterneerd te Maastricht, overleden aan de gevolgen van ziekte (waarschijnlijk Spaanse griep) op 16 juni 1918 in het hospitaal Calvariënberg te Maastricht.

De 5e soldaat die er begraven ligt, maar niet op het monument staat zou soldaat JOESOFOVITCH Jan zijn. Er zijn geen nadere gegevens over hem bekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)