Kamp Amersfoort speelde een grotere rol bij de Holocaust dan tot nu toe werd gedacht. Zo vonden via het doorgangskamp bij Leusden, aan de zuidkant van Amersfoort, wel degelijk directe deportaties plaats naar concentratiekampen in het oosten.
Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft zijn expositie ingrijpend veranderd. Om de collectie inclusiever te maken, is het museum nu ingericht aan de hand van tien groepen gevangenen die in Amersfoort opgesloten zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Honderden artsen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vastgezet in Kamp Amersfoort, omdat zij zich in groten getale verzetten tegen de nazi's.
Deportaties, executies, honger en kou: het was tijdens de Tweede Wereldoorlog de ellendige werkelijkheid in de kampen. Toch was er ook een bijzondere, alledaagse afleiding. Die vonden gevangenen namelijk in schaken.
Voor het eerst waren er geen oud-gevangenen bij de herdenking, schrijft RTV Utrecht. Het handjevol mensen dat nog leeft, is helaas niet meer in staat om naar de herdenking te komen, zegt Micha Bruinvels, directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Voor hen ligt op de eerste rij stoelen een roos. Zij waren het die op deze plek van 1941 tot 1945 werden onderworpen aan een onmenselijk kampregime.
Gepensioneerd huisarts Adriaan van Es en journalist Arjeh Kalmann doken de afgelopen vier jaar in het verleden van Nico van Nieuwenhuysen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was kamp Amersfoort een van de locaties waar de bezetter zich van zijn slechtste kant liet zien. Van augustus 1941 tot april 1945 werden hier door de nazi’s circa 47.000 mensen gevangen gehouden. Duitse bewakers, bijgestaan door niet minder fanatieke Nederlandse collaborateurs, stelden hun gevangenen bloot aan een regime dat zich kenmerkte door zware arbeid, uitputting, honger en mishandeling. 650 gevangenen overleefden hun verblijf in het kamp niet, 383 van hen werden in de directe omgeving geëxecuteerd. In het in 2021 na een grondige verbouwing heropende Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt deze duistere geschiedenis levend gehouden.
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort herdenkt maandag het grootste transport van gevangenen uit de geschiedenis van het Duitse doorvoerkamp.
Dirigente Nicoline Snaas heeft een bijzonder koor samengesteld. De leden zijn allemaal familie van gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Amersfoort hebben gezeten.
Oud-gevangene Arie van Houwelingen (97) opende twee weken geleden samen met demissionair premier Rutte het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort. Als één van de laatste nog levende ooggetuigen blikt hij terug op zijn gevangenschap. ,,Zolang ik nog in staat ben mijn verhaal te doen, zal ik niet zwijgen. Opdat wij niet vergeten.’’
AMERSFOORT - Demissionair minister-president Mark Rutte opent vanmiddag het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort.
De beruchte SS’er Willem van der Neut schreef na de oorlog liefdesbrieven vanuit de gevangenis. Zijn zoon Fokko leest ze pas jaren later, als hij zelf al met pensioen is. Het is het begin van een zoektocht. Wie was zijn vader? Waarom nam hij na zijn ontsnapping uit de gevangenis nooit meer contact met hem op? Deel 1: De doos van Pandora.
[REGIO] Op 19 april wordt de overdracht aan het Rode Kruis van Kamp Amersfoort in 1945 herdacht. Ook dit jaar verzorgt Nationaal Monument Kamp Amersfoort weer een virtuele herdenking, die thuis gevolgd kan worden. Dit jaar met een bijzonder live moment.
In september 1941 worden 101 Russische krijgsgevangenen, als levend nazi-propagandamateriaal door de straten van Amersfoort gevoerd.
De circa 180.000 naamkaartjes die Leeuwarder Jack Kooistra sinds de oorlogsjaren verzamelde, krijgen onderdak in het herinneringscentrum van Kamp Amersfoort. Dat heeft de negentigjarige Tweede Wereldoorlog-historicus zaterdag te horen gekregen.
AMERSFOORT - Een antisemitische schuinsmarcheerder met een dure smaak, een zenuwtic en een huichelachtig karakter.
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort krijgt samen met kamp Westerbork, kamp Vught en het Oranjehotel een gezamenlijke gift van de NS van 5 miljoen euro.
LEUSDEN - Kamp Amersfoort kan op extra geld rekenen om de coronacrisis te doorstaan.
AMERSFOORT/LEUSDEN - Een kleine vrouw, 37 jaar is ze, staat op een krakende stoel. Ze is nu verantwoordelijk voor bijna 500 gevangenen die de nazi's hebben achtergelaten. Kamp Amersfoort is vrij, maar de oorlog is nog niet voorbij.
Een traditionele herdenking met duizenden aanwezigen kan vanwege het corona-virus vanzelfsprekend niet doorgaan. Het is op 19 april 2020 echter 75 jaar geleden dat Kamp Amersfoort werd overgedragen aan het Rode Kruis.
Richard Hoving schreef een biografie van oorlogsmisdadiger Josef Kotalla, de beul van Amersfoort. ‘Hij is toch wel wat interessanter dan ik aanvankelijk dacht.’
Was de Duitse SS’er Josef Kotalla, een van de Drie van Breda, een ‘mensch-duivel’ zoals Het Parool hem direct na de oorlog noemde? Nee, nuanceert b...
Onder de noemer ‘geef gevangenen een gezicht’ probeert Kamp Amersfoort foto’s te achterhalen van 35.000 gevangenen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vast hebben gezeten.
LEUSDEN - Nabestaanden van de gefusilleerde verzetsman Johannes Hovenkamp uit Zuidlaren brengen op 4 mei een bezoek aan de Leusderheide. De familieleden bezoeken voor het eerst de exacte plek waar Hovenkamp in 1943 werd geëxecuteerd.
AMERSFOORT - Bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort zijn vanmiddag acht burgemeesters aanwezig. Volgens het kamp past hun komst bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen uit het hele land gevangen zaten.
De plannen zijn rond, de aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen. Nog even en dan gaat de schop in de grond voor de grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort.
[AMERSFOORT] Kamp Amersfoort krijgt de originele toegangspoort terug. Bezoekers van het voormalige concentratiekamp komen voortaan via dezelfde route binnen als de 35.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bij Kamp Amersfoort zijn tijdens archeologisch onderzoek restanten uit oorlogstijd teruggevonden.
Kamp Amersfoort treurt om het overlijden van de schrijver/kunstenaar Armando afgelopen zondag. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft bloemen geplaatst bij de Ladder van Armando. „We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort”, zegt Meershoek. „We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur.
Herinneringscentrum Kamp Amersfoort kan de kapotte trap bij oorlogsmonument 'De Stenen Man' laten repareren. Nadat de leiding van het centrum de trappen om veiligheidsredenen had gesloten, zijn meerdere donaties voor herstel binnengekomen.
Voor het eerst doet een minister mee aan de stille tocht vanaf het voormalige naziconcentratiekamp Amersfoort. Vicepremier Hugo de Jonge loopt op 4 mei mee naar het nationaal monument Gevangene voor het vuurpeloton, het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.
Kamp Amersfoort kan beginnen met verbouwen! De eerste 1,5 miljoen euro is toegekend tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. De aanvraag werd eind vorig jaar ingediend via het vfonds.
Bij Kamp Amersfoort is een tijdelijke tentoonstelling ‘Vondsten van Toen, Archeologie van Nu’ ingericht. Bezoekers kunnen kennis nemen van objecten die op het grondgebied van het voormalige kamp werden gevonden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan twee archeologische opgravingen en aan de conservering van gevonden objecten. De bijzondere tentoonstelling bij Kamp Amersfoort ‘Voorwerpen van Toen, Archeologie van Nu’ werd door vrijwilligers vorm gegeven. Via informatiepanelen en vitrines kunnen bezoekers kennis nemen van tastbare sporen die herinneren aan het kamp. Naast voorwerpen en informatie uit de eigen collectie kon ook gebruik worden gemaakt van enkele voorwerpen uit de collecties van Museum Flehite en de Archeologische Dienst van Amersfoort. Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben een belangrijke rol gespeeld bij de conservering van enkele objecten. Niet alleen ooggetuigen en archieven zijn een belangrijke bron van informatie over Kamp Amersfoort. Ook vondsten, hoe onbeduidend ze soms ook lijken, kunnen een bijzonder verhaal vertellen. Deze tentoonstelling maakt dat duidelijk. Twee archeologische opgravingen in de directe omgeving van voormalig Kamp Amersfoort worden in de tentoonstelling belicht. De eerste opgraving werd uitgevoerd door archeologisch bureau RAAP. Het betrof een onderzoek naar loopgraven en een stelling voor afweergeschut op het terrein van Kamp Amersfoort. Het tweede archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door de Archeologische Dienst van Amersfoort. Dit onderzoek had een opgraving bij het nieuwe dierenbeschermingscentrum tot gevolg. Bij beide opgravingen – die in 2011 plaatsvonden - kwamen voorwerpen naar boven die een directe relatie hebben met Kamp Amersfoort. Foto’s van beide onderzoeken en een aantal vondsten zijn te zien in de expositie. Tevens wordt via een oproep aan bezoekers meer informatie gevraagd over de ruim 150 gevonden ‘naamplaatjes’ - waarop in spiegelbeeld namen en adressen werden aangebracht - maar waarvan de herkomst niet duidelijk is. Speciaal voor deze tentoonstelling werd een ‘herinneringsplankje’ gemaakt. Op het plankje is een stukje prikkeldraad bevestigd dat tijdens archeologische opgravingen in 2011 naar boven is gekomen. Het herinneringsplankje wordt aangeboden om aandacht te vestigen op het belang van tastbare sporen, omdat behoud ervan geld kost en als herinnering aan deze expositie. Het plankje is te verkrijgen voor 10 euro. De tentoonstelling ‘Vondsten van Toen, Archeologie van Nu’ is tot en met februari 2013, tijdens openingsuren, te bezoeken.
Bij voormalig Kamp Amersfoort is momenteel een tentoonstelling te zien over archeologische vondsten die in en rond het kamp zijn gedaan. Naar aanleiding van de tentoonstelling zijn er zogenaamde herinneringsplankjes gemaakt met daarop een stukje prikkeldraad van het kamp.
Op 16 oktober wordt herdacht dat - precies 70 jaar geleden - 15 mannen door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. Belangstellenden kunnen deze herdenking bijwonen.
Op vrijdag 5 oktober 2012 zal in het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort de officiële presentatie van een ‘educatief kunstwerk’ plaatsvinden. Op acht panelen, samen bijna tien meter lang, visualiseerde kunstenaar Albert Ziëck uit Renkum, de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het kamp.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright