Op deze website voetbalmonument.nl staan de namen van meer dan 2600 Nederlandse voetballers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Per club of woonplaats, achternaam of provincie kun je zoeken naar oorlogsslachtoffers binnen het Nederlandse voetbal. Initiatiefnemer is sporthistoricus Jurryt van de Vooren. We stelden hem via e-mail enkele vragen over dit project.
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren zoekt de namen van Zeeuwse voetballers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoekt maakt deel uit van het project Het Voetbalmonument waarbij oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal worden vastgelegd. Tot nu toe heeft hij 2.700 namen verzameld, maar hij verwacht dat de lijst de komende tijd verder aangevuld wordt.
Een stel idioten heeft een antisemitische graffiti van Steven Berghuis gemaakt, vanwege zijn overstap naar Ajax. Deze makers tonen daarmee aan dat ze niets van hun eigen club weten, want Feyenoord heeft meer Joodse leden verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog dan Ajax. Ze hebben daarmee hun eigen clubgenoten voor de tweede keer vermoord.
DORDRECHT - Sporthistoricus JURRYT VAN DE VOOREN voegt de Joodse trainer van DFC, ARPAD WEISZ (1896-1944), toe aan het KNVB-monument voor de slachtoffers van de tweede wereldoorlog. ARPAD was nog niet genoemt.
Op het KNVB-monument in Zeist staan 2212 namen van Nederlandse voetballers, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Alleen al op 28 februari 1943 werden er minimaal 24 voetballers vermoord, bijna allemaal in Auschwitz. Ze worden genoemd op de website Voetbalmonument.nl. Het KNVB-monument.
Winschoten kende in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 15.000 inwoners. Zo’n tien procent was Joods, meteen na Amsterdam het hoogste percentage in Nederland. Dat zien we genadeloos terug op het oorlogsmonument van de KNVB met twintig omgekomen voetballers: vier van BATO en zestien van WVV, de club van Jan Mulder. En dan hebben we nog eens twee namen gevonden bij WVV.
Eind oktober begon de zoektocht naar informatie over de Drentse voetballers op het KNVB-oorlogsmonument in Zeist. Dat leverde veel nieuwe informatie op. Een kort overzicht.
Bij een namenmonument bestaat altijd het gevaar van fouten, zoals een naam die verkeerd is gespeld. Wat ook kan gebeuren, is dat iemand twéé keer wordt vermeld, zoals bij het KNVB-monument in ieder geval twee keer is gebeurd.
Het Drents Archief is de startplaats van een meerjarig onderzoek naar de duizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse voetbal. Het oorlogsmonument van de KNVB is het uitgangspunt, met daarop 2212 namen van omgekomen voetballers. Zoeken kan via Voetbalmonument.nl.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen 28 KNVB-leden uit Friesland om het leven. De meesten van hen kwamen uit Leeuwarden, maar ook in Sneek, Harlingen, Huizen, Wolvega, Bolsward en Joure vielen slachtoffers te betreuren. Jouster Herman Jongbloed kwam wreed aan zijn einde in Nederlands-Indië.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright