TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Executies 8 mei 1945 Ridderkerk

Monument ter herinnering aan vermoedelijk de laatste executies door de Duitsers op 8 mei 1945, drie dagen na de bevrijding van Nederland.

Bij arrestaties van vriendinnen van vijandelijke militairen braken er gevechten uit tussen Duitse soldaten en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). In Ridderkerk heeft dit ook plaatsgevonden bij de praktijk van dokter Berger aan de Donckselaan. Enkele BS'ers waren juist bij het huis van dokter Berger aangekomen op een gevorderde vrachtwagen. Op de vrachtwagen stonden een aantal vrouwen die gearresteerd waren, omdat zij in de oorlog een verhouding hadden met Duitse soldaten. Ook lag er een 20 jarige jongen op de vrachtwagen die door een afgeketste kogel per ongeluk gewond was geraakt.

Terwijl de vrachtwagen bij de praktijk van dokter Berger aankwam, vertrok er juist een auto met een Duitse officier en zijn Nederlandse vriendin. De BS'ers wilden deze Nederlandse vrouw arresteren maar tijdens de worsteling die daarbij ontstond waarschuwde de Duitse officier de meer dan 150 bewapende Duitse soldaten die nog verbleven op het naastgelegen landgoed achter Huys ten Donck. Daardoor ontstond er een vuurgevecht tussen de BS en de toegesnelde Duitse soldaten in en om de woning van dokter Berger. Tijdens het vuurgevecht vluchten diverse voorbijgangers het huis binnen.

Na enige tijd was het vuurgevecht beëindigd en waren de BS'ers gevlucht of zodanig gewond dat zij niet verder konden vechten. De Duitsers gingen het huis van dokter Berger binnen en haalden zeven mannen naar buiten die voor de deur van de garage werden neergezet. De mannen werden zonder vorm van proces van dichtbij door de Duitsers neergeschoten. Twee mannen (Wim Kramer en Gert van Driel) overleefden doordat zij niet dodelijk getroffen waren en zich voor dood hielden. De andere vijf mannen waren op slag dood. Even later werd een passerende man van straat gehaald, ook voor de garage gezet en doodgeschoten. Geen van deze mannen hoorde bij de BS of had aan het gevecht deelgenomen. In het huis van dokter Berger lag nog een gewond lid van de BS die werd doodgeschoten. Aan het eind van de Donckselaan raakte een jonge vrouw die daar wandelde, dodelijk gewond.

De namen van de slachtoffers staan vermeld op het monument.
Antonia Arts (1921), woonde in Rotterdam en werd als voorbijgangster door een al dan niet gericht schot vanuit een Duits geweer, gedood.
Hendrik van den Berg (1921) toeschouwer uit Bolnes, werd later tegen de garagedeur gezet en ook doodgeschoten.
Cornelis Berger (1903) was arts te Ridderkerk en bewoner van het beschoten huis.
Hermanus Groeneweg (1907), was op de fiets onderweg naar huis en vluchtte tijdens de gevechten het huis van dokter Berger in.
Rokus de Groot (1903), begeleider van zijn gewonde zoon.
Willem Leendert de Groot (1925), per ongeluk gewond geraakt aan zijn been en daarom voor behandeling aangekomen bij het huis van dokter Berger.
Dirk Hobbel (1922), BS'er, was tijdens het gevecht gewond geraakt en werd na het gevecht in het huis van dokter Berger door een Duitser doodgeschoten.
Lucas Stolk (1902), chauffeur en eigenaar van de door de BS gevorderde vrachtauto.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: David Izelaar
  • Foto's: Arjanroelie
  • Ridderkerk en de Tweede Wereldoorlog