Kasteel 'De Schaffelaar' en werkverschaffingkamp 'De Biezen' dienden in de Tweede Wereldoorlog om circa zevenhonderd bevoorrechte joden, niet zozeer met het nazisme betrokken als de Mussert-joden uit Doetinchem maar wel bevoorrecht door bijvoorbeeld in de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland mee te vechten, te beschermen tegen deportatie naar een concentratiekamp als Auschwitz of Sobibor.
Met behulp van hun bevoorrechte positie overleefde het overgrote deel van de Barneveld-groep de oorlog (zij die de oorlog niet overleefden, zijn allen een natuurlijke dood gestorven).
Op dit moment is er in Barneveld, naast kasteel 'De Schaffelaar', een monument te vinden voor de bewoners van dit kasteel en Huize de Biezen (welke overigens is ontworpen door één van de oud-bewoners).
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
Met de recente vondst van de bronzen paardensculpturen van de Oostenrijkse beeldhouwer Josef Thorak en de geruchten over de “nazitrein” in Polen vol roofkunst, is er volop aandacht voor tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s geroofde of verdwenen kunst. Niet alle vermiste kunst haalt echter de voorpagina’s.