TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschutsopstelling Duits 380mm Kanon 'Max'

In 1914 liep de Duitse frontlinie langs de oevers van de Maas en werd Verdun verdedigd door 43 forten en verdedigingswerken. In het begin van de oorlog doorbrak de zware Duitse artillerie het verzet van de Belgische forten dankzij haar enorme kanonnen, ook gekend onder de benaming "Dikke Bertha's", deze kanonnen hadden een bereik van ongeveer 15 km. Maar er bestonden ook kanonnen genaamd "Max" of "Lange Max", deze 380 mm kanonnen waren misschien minder bedreigend maar hun psychologische impact was niet te onderschatten.

Oorspronkelijk was dit type kanon voorzien voor de Duitste oorlogsschepen maar doordat de frontlinie in deze loopgravenoorlog zich stabiliseerde werden ze ook aan land geplaatst. Met een bereik van meer dan 40 km ver waren ze dan ook moeilijk te verslaan. In de dichte bossen van Warphemont (Bois de Wharpemont bij Duzey) werden drie van deze kanonnen type 38 L/45 geplaatst, hun doel was om Verdun en de verdedigingen te bestoken zonder zelf ontdekt te worden.Op het einde van 1915 werden ze ook ingezet om de achterlinies te beschieten alsook de 'Voie Sacrée'.

Het platform (vandaag deels onder water) is gemaakt als op een schip, er zijn ondergrondse kamers, tunnels, schuilplaatsen en een (betonnen) scheepsdek. Kleine wagens voerden de munitie aan in deze tunnel. Een kanon woog meer dan 220 ton, de loop mat 17,1 m lang en de munitie woog 750 kg per stuk. Om deze reden werd een speciale eenheid opgericht, de 'Marinesonderkommando N°1' dat onder bevel stond van kapitein Schulte, samen met 3 officieren en 70 marineschutters. Het hoofdkwartier bevond zich in Rouvrois, zo'n 2,5 kilometer verder. Door de grote hoeveelheid aan metaal en de locatie in het bos waren ze vatbaar voor blikseminslagen, om deze reden werden bliksemafleiders geplaatst in de bomen rondom.

In de bossen kan men nog versteende cementzakken terugvinden welke werden gebruikt voor de constructie van deze locatie, precies op de plaats waar ze bijna 100 jaar terug door de Duitse bezetter achtergelaten werden. Om de locatie te vinden rij je het beste naar Duzey, van hieruit staat er bewegwijzering richting het bos. Er zijn tevens enkele parkeerplaatsen voor voertuigen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Tim De Vleeschouwer
  • Foto's: Tim De Vleeschouwer (1, 2, 3), Adri Kramer (4, 5)