TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Strafkamp Aschendorfermoor (Emslandlager II)

In maart 1933 werd Aschendorfermoor geopend als strafkamp, deze functie werd behouden tot aan de bevrijding van het kamp op 20 april 1945.

Aschendorfermoor begon met een capaciteit van 1.000 gevangenen. Gedetineerden werden ingezet bij de turfproductie en aanleg van wegen en afwateringskanalen. 300 SA-mannen hielden toezicht op het kamp. Van juli 1937 tot mei 1940 werden alle politieke gevangenen uit de Emslandlager in Aschendorfermoor gedetineerd. Na die periode bestond de helft van de kampgevangenen uit militaire strafgevangenen. In de laatste oorlogsmaanden werden ongeveer 2.500-3.000 gevangenen uit de Emslandlager in Aschendorfermoor verzameld om van daaruit geëvacueerd te worden toen de geallieerden het kamp naderden.

Te midden van al die chaos, verscheen opeens een Duitse soldaat (vermomd als Hauptman) bij het kamp. Hij had een groep deserteurs bij zich en nam de leiding over in Aschendorfermoor. De naam van deze 19-jarige vermomde soldaat was Willi Herold. Herold en zijn kameraden richtten een bloedbad aan onder de gevangenen. Minstens 195 gevangenen werden tussen 12 en 19 april 1945 door hen geëxecuteerd. Op 19 april vond er een luchtaanval op het kamp plaats, waarbij 50 gevangenen om het leven kwamen. Na de aanval trokken de deserteurs onder de leiding van Willi Herold meer landinwaarts en vermoorden op hun plundertocht nog één Duitse boer en 5 Nederlanders. In augustus 1946 werden hij en 13 andere schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld. Het vonnis werd voltrokken op 14 november 1946 in de Wolfenbüttel gevangenis.

Wat er tegenwoordig nog te bezichtigen is omtrent het kamp:
- Kampbegraafplaats met 195 onbekende kampslachtoffers.
- Deel van het recreatiepark opgericht onder dwang door de gevangenen.
- Informatiepaneel op het voormalige kampterrein.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Geert Westerhof (1, 2, 3, 4), Lennard Bolijn (5)

53.031188, 7.400923